All in Kolači

"...I usput kuvam" iliti Tiramisu sa Kestenom

Želela sam nešto posebno, neku porodičnu priču, recepte koje volimo, onako kako ih mi spremamo. U pauzama, u brzini, u ludilu, bučno, veselo, retko kad natenane.

Jer, ja kuvam u prolazu. Pre probe, ili posle snimanja, a pre predstave. U utorak ujutro, pre nego zbrišem na kafu sa kumom. U petak u ponoć kad shvatim da mi se jede nešto čokoladno.

Leto danas, sutra jesen iliti Knedle sa kajsijama/šljivama

Kako smo se ipak nekako navikli na ovaj novi život. Jer, tako je logično i prirodno, i baš kao što je divna Rada Djuričin nekoliko puta ponovila u martu, na probama, kada smo svi već vidno počeli da upadamo u blagu tenziju vezano za narastajuću epidemiju: “Ali deco, pa ne može život da stane.” I to naravno, uz njen prepoznatljiv, širok, najširi osmeh na svetu.

Život naravno nije stao. I kada smo mislili da je na čekanju, možda baš tad, u tim trenucima odsečenosti od svega “normalnog”, nabujao je sa svih strana, i poljuljao nas dobrano.

A može i ovako iliti Laki kolač sa Dunjama

Obično je praznična trpeza puna jakih aduta. Reforma, kesten rolat, čoko tart sa slanom karamelom, kuglof pun lešnika i suvog voća, keksići sa cimetom, đumbirom i kardamomom…

Medjutim ove godine, kao i par unazad, praznični sto je u light verziji, u planinsko skijaškim uslovima. Što ne umanjuje očekivanja porodice, da se ipak zaslade nakon otvaranja poklona, a da to ne bude kutija keksa iz super marketa.

Zato evo idealne “prevare”!

Tišina iliti Pita sa šumskim borovnicama

Još ne otvaram oči, a bude me sitni koraci na parketu, i škripa vrata dnevne sobe. Zatim zvuk paljenja televizora. Čujem tiho neke reči koje “grde”, znam dobro da imaju značenje protivu televizora, i odmah zatim čujem ljutite, iste sitne korake, koji, sad već glasno, marširaju kroz stan, i odmah zatim zatrese se dušek pored mene, a iz istog pravca dopire besno disanje kroz nos, kao kad mali jež u šumi pravi buku kao da hoda čopor medveda. I kroz suze mi se požali vlasnica ježevog disanja: “Tata mi ne da da gledam crtaćeeee!”

Po jutru se dan poznaje, a naši dani su bučni.

Toplo, toplo, toplije iliti Prolećna Pavlova

Taman sam se obradovala proleću. Taman sam malo presložila ormar, izvukla neke tanke bluze i patike.

Taman sam posadila prvo cveće u žardinjere ispred ulaza u zgradu, i uz jedan prozor u stanu. Taman su počeli da se bude prolećni pundravci, i ono divno osećanje da samo od mirisa procvetalih višanja po Vračaru, umor i neispavanost prolaze, kao magijom.

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Jutro osvanulo sunčano i svetlucavo, kuća okićena, trepere lampioni i sveće, pokloni dremaju ispod jelke, dečaci otišli u "lov" na Kalenić, devojke fotkaju i grickaju božićne keksiće...

Nema više telefona, mailova, obaveza, pritisaka....

Idemo da okrenemo krug po kraju, udahnemo zimski, sunčani vazduh i srknemo cimet penicu sa nekog savršenog kapućina, i onda nazad u carstvo brašna, kestena, cimeta, kardamoma, kotleta, ruzmarina, kvasca i kiflica, šerpi, lonaca, vruće rerne i kuvanog vina...

Stiže Nova Godina!!!

Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Sve čekam taj sneg. A on nikako da nas obraduje. 

Miriše u vazduhu. Doduše, da se ne lažemo, pre par dana mirisalo je i proleće, ali ipak se predomislilo, pa je pobedio decembar. I hladno je, al nije to ona reska zima. I tako čekamo, čekamo, a dani prolaze, i evo već je Sv. Nikola, tako često je nekada sve bilo zavejano, i gosti su jedva uspevali da se probiju iz dvorišta, strmim ulicama prepunim snega do, i od naše kuće.

Kako izgleda dva dana biti FatMama

Da li bi počela celo ovo gastronomsko putešestvije kroz kuhinju i cyber svemir pre tri godina, da sam znala koliko će se nešto što je počelo kao usputni hobi razlistati u skoro pa polu-profesiju? 

Ne znam, verovatno ne, a opet ko zna...

Jer, nikada nisam umela da sedim skrštenih ruku, i gledam kako vreme prolazi u usputnom trošenju svakodnevnih obaveza. Svaki malo duži period dokolice (čitaj: sve duže od dva dana), oduvek je prerastao u neku novu aktivnost, hobi, ljubav, znatiželju, zanimaciju, pa eto tako dodjoh i do novog zanimanja. 

Predrasude, predrasude iliti Tart od marakuje

Priznajem, ne uklapa se tema baš sasvim uz tart, slasni krem od marakuje, kojim mašemo poslednji pozdrav letu, i iznenadnim obrtom hrlimo pravo u samo srce jeseni, puno vetra, zubatog sunca i pečenih bundeva i paprika. Ali, poslednjih dana sa svih strana se susrećem sa tom temom predrasuda, i pogrešnih ubedjenja. Što tuđih, što mojih. A nije loše s vremena na vreme pretresti svoje stavove. Tudje već seciramo svakodnevno.