Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Sve čekam taj sneg.

A on nikako da nas obraduje. 

Miriše u vazduhu. Doduše, da se ne lažemo, pre par dana mirisalo je i proleće, ali ipak se predomislilo, pa je pobedio decembar.

I hladno je, al nije to ona reska zima. I tako čekamo, čekamo, a dani prolaze, i evo već je Sv. Nikola, tako često je nekada sve bilo zavejano, i gosti su jedva uspevali da se probiju iz dvorišta, strmim ulicama prepunim snega do, i od naše kuće.

IMG_6067.JPG

Ne znam zašto smo tako skloni da svemu nalazimo manu. A čak i kada pokušavamo da budemo neki pozitivci, često iz okoline dolazi kritika, jer nije ni primereno biti previše optimističan. 

A opet u nekim kulturama, ljudi blagi, nasmejani, raduju se malim stvarima, i svakom danu, iako su ponekad na ivici egzistencije.

Da, sigurno ima veze sa kulturom, klimom, vaspitanjem, religijom, i hajde da ne redjam sada sve moguće razloge. Ali, zašto bi to bila neka uslovnost.

Nije da se sada ja pravim pametna, neću da pišem traktat o ljubavi, cveću, suncu i lepoti života. Ustanem svako treće jutro, namrštena, umorna, a dan još nije ni počeo. Jedva se pokrenem, u ludilu obaveza, čini mi se ponekad da sam na korak do toga da iskočim iz sopstvene kože. I tada mrzim jutro, i što je oblačno, ili pada kiša, ili što sija sunce i 15 stepeni je usred decembra, ili što duva vetar, ili već bilo šta što toga dana može da posluži kao razlog za "nadrndanost". I nisam objavila post već 10 dana, i nisam platila sve račune, i nisam 8 meseci bila kod kozmetičara, i ruke su mi suve, i nemam lepe crne, ravne čizme, i auto je prljav, i u Ikei još nisu stigle novogodišnje lampice, tjmjkbžj!!!

Uh, a kako lako krene, i narasta ta siva lavina svega što nas žulja, i svega što nam fali!

Ja ovo ne pišem da vam držim predavanje, i izigravam life coach-a, iako možda ponekad tako deluje.

Ovo samo ja SEBI pomažem da "ispeglam" tu boru iznad leve obrve, i da opustim ramena, koja tako često stoje nagore, u nekom glupom grču. Moja mala, lična terapija, kao da sam sama sebi lupila jednu čvrgu, i pokazala da možda ipak nije loše da probam da volim svaki dan.

Jer, danas je počela zima, a nema snega, pa šta! Zato, sija meko zimsko sunce, ulice su suve, nema vetra, uskoro će vikend, u nedelju kitimo jelku i ukrašavamo kuću, poklone sam već skoro sve pripremila, sveće gore, čim padne mrak, a sneg...

Pa, stići će i taj sneg.

A dok ne stigne, evo snežna pahulja Pavlova, kao venčić od snega, da ukrasi praznične dane.

IMG_6050.JPG

Praznična Pavlova

Ova tortica možda više ide uz neko leto, ali čemu pravila!

Ako je napravite u obliku venčića, i ukrasite modrim borovnicama, ili ribizlama koje se tako divno uklapaju uz božićno drvce, nema razloga da ova nežna, pufnasta, kremasta lepotica ne krasi vašu novogodišnju trpezu.

IMG_6068.JPG

300g belanaca

600g šećera

prstohvat soli

1 supena kašika sirćeta

1 supena kašika gustina

1 supena kašika arome vanile

pakovanje slatke pavlake

voće po izboru

Belanca umutite na srednjoj brzini, sa malo soli. Kada krene da se stvara pena, polako dodajte malo po malo šećera, i mutite dok ne umutite čvrst šam, a mikser ostavi mekane vrhove kada ga izvučete iz šama.

Špatulom nežno umešajte sirće, pa gustin, pa vanilu.

Iz špric kese istisnite smesu na pleh, na peki papir u obliku venčića. A naravno, možete i samo da napravite jednu okruglu koru.

Pecite na 100 stepeni, sat i po vremena.

Kada je gotovo, isključite rernu, odškrinite vrata od rerne, i ostavite koru da se sasvim ohladi u rerni.

Kada je kora hladna, umutite šlag, pa stavite preko kore, i onda ukrasite venčić voćem po izboru.

Prijatno!

IMG_6060.JPG

Sav ovaj divan, nežni, šarmantni porcelan koji vidite na fotkama, je delo dve čarobnice koje su vlasnice brenda Remake. Pravi je trenutak da posetite njihovu radnju u Kneza Sime Markovića 10, i da izaberete poklone za drage osobe, ili za sebe 😉

Moji paketići su već u Deda Mrazovoj vreći ❤️

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Slatke porodične praznične pripreme iliti Matijine čoko bombice

Slatke porodične praznične pripreme iliti Matijine čoko bombice