Slatke božićne čarolije iliti Eggnog / liker od jaja

Slatke božićne čarolije iliti Eggnog / liker od jaja

O kako volim praznike, proslave, rodjendane, samo da se pale sveće, svetiljke, da se kuva, mesi, da miriše na cimet, muskatni oraščić, i u neograničenim količinama na vanilu!

Volim vanila krem u svim oblicima i gustinama. Poslastičarski u tartu, crema anglaise, zabaglione… ne pravim pitanje. Samo da je bledo žuto, nežno i slatko. Zato sam se nameračila na ovaj neobični, stari liker, koji je uobičajen u Americi i Kanadi, a kod nas je nekada davno postojao u sveskama s receptima naših baka pod nazivom Aer Konjak.

Opcije za dodatak alkohola su ugalvnom rum, burbon ili viski. Ali meni je rum apsolutno na vrhu top liste, u svakom slučaju.

viber_image_2021-01-05_20-05-01.jpg

Eggnog je jedna vrsta kremastog likera koji se pije za novogodišnje praznike. Kao vazdušasti, retki krem od vanile. Moze da se pravi i bez alkohola, tako da je prava božićna poslastica za celu porodicu. Uglavnom se pije hladan, ali je ukusan i kao vruć napitak.

Tako da uživajte u ovoj vanilastoj lepoti!

Video recept možete pogledati OVDE

viber_image_2021-01-05_20-05-06.jpg

Eggnog

5 žumanaca

100g šećera

7ml arome vanile

500ml mleka

cimet

karanfilić

200ml slatke pavlake

muskatni oraščić

rum, viski, burbon

Odvojite 5 žumanaca, i umutite penasto sa šećerom. Dodajte 7ml arome vanile.

Pola litre mleka ulijte u šerpu sa debljim dnom. Dodajte malo cimeta, i karanfilića. Uključite ringlu na srednju vatru. Kada se mleko ugreje temperirajte jaja tako što ćete deo toplog mleka uliti u njih. A zatim sve zajedno vratite u šerpu. Smesa ne bi trebalo da proključa, samo da se zagreje dovoljno da lepo obloži varjaču. Sklonite sa vatre i umešajte 200ml slatke pavlake. Ohladite u frižideru. Po želji dodajte rum, burbon ili viski. Ja uvek biram rum. Na kraju narendajte muskatni oraščić.

Živeli!

viber_image_2021-01-05_20-05-09.jpg
"...I usput kuvam" iliti Tiramisu sa Kestenom

"...I usput kuvam" iliti Tiramisu sa Kestenom