November rain iliti Verovali ili ne, opet Tart

November rain iliti Verovali ili ne, opet Tart

Novembar bez kiše.

Kakva divna... i neobična pojava.

Da se žalim, neću. Da se radujem, trebalo bi. A i jeste mi milo što skoro svakodnevno sunce boji ovu kasnu jesen, i dozvoljava nam da ponekad zavaramo sebe da je rano proleće, i sednemo u neku baštu da popijemo kafu. 

Ali, zbunjuje me sve to.

Gde je kiša, i magla, i šta bi sa onom: Sveti Mrata, sneg do vrata?

Daleko od toga da gajim preveliku ljubav prema hladnoći, ili jesenjim padavinama, ali nekako, ovo lažno proleće obrnulo sve naopačke.

Trebalo bi da sedimo u kući, mesimo one najdivnije zimske djakonije, gibanicu, proju sa čvarcima, da se celu noć krčka sarma u zemljanom loncu iz Zlakuse, ili ćurka na podvarku, da se mezete krastavčići i kiseli kupus, i sve tako redom.

A mi kiseli kupus još nismo ni stavili!

Ma, ne da mi se da krčkam, i mesim, i "ložim" šporet, kad ovako dražesno sija sunce, a čak i neke ptičice pevaju pod prozorima... Ili sam možda umislila. 

Toliko je ponekad zbunjujuće jutro, da obučem samo džemper i izađem napolje, a onda sve vreme stežem okovratnik oko vrata, jer ipak reže novembarski mraz.

I hodam kroz dane kao u polusnu. Znam za prolećni umor, al za jesenji nisam dosad čula. Samo bih spavala, i svaki kauč magijski privlači da se izvrnem u horizontalu. Borim se protiv letargije, radim, treniram, planiram, osmišljavam sebi nove zadatke, i čekam da počne zima.

Da padne prvi sneg, da stavimo taj kupus, i da već jednom stavim šal i kapu, i kažem sebi: Evo je prava jesen!

I sad bi trebalo da sam vam spremila neki recept sa bundevom, kestenom, dunjama, neku zimsku čorbu, ili slasno pečenje.

A ja sam opet mesila Tart...

Poslednje maline na pijaci, završile su povrh vanil krema sa belom čokoladom. Nekada je sezona malina bila gotova u julu, sad evo novembarske kiše kasne, ali maline ih ipak nisu dočekale.

Tart sa malinama i belom čokoladom

Testo za tart

250g brašna

100g putera

100g prah šećera

prstohvat soli

1 žumance

ektrakt vanile po ukusu

Trebaće vam pleh za tart sa dnom koje se skida, 26/28cm.

U činiji varjačom umešajte smekšali puter i šećer, dok se ne sjedine. Dodajte žumance i vanila ekstrakt, i opet smešajte zajedno. Dodajte prosejano brašno i so. Umešajte dok možete varjačom, pa nastavite rukama. Kada se formira lopta od testa, spljoštite je na oblik diska, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru 24/36 sati.

Izvadite iz frižidera, razvijte testo u krug i prebacite u pleh. Dobro utisnite testo u dno pleha, i u ivice, odsecite višak, i izbodite viljuškom dno testa.

Pecite na 160 stepeni 15tak minuta, ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

Poslastičarski krem

1l punomasnog mleka

6 žumanaca

400g šećera

120g gustina ili mešavine gustina i brašna

1 kašika ekstrakta vanile

100g putera

bele čokolade po ukusu

Ugrejte mleko sa polovinom šećera na srednjoj vatri.

Žumanca umutite sa ostatkom šećera, dodajte i gustin. Dok mleko nije vrelo ulijte 1/3 u smesu sa jajima, pa sve vratite u šerpu sa mlekom, i mešajući sve vreme pustite da provri. Kuvajte još minut, dva. Dodajte vanilu. A kada se ohladi, dodajte umućen puter. U ovoj verziji dodala sam bele čokolade dok je krem još bio topao.

Ohlađenu korpu za tart napunite kremom, prekrijte voćem po želji, i ukrasite prema inspiraciji.

Prijatno!

 

Slavska radost iliti Tart sa kestenom i pečenim dunjama

Slavska radost iliti Tart sa kestenom i pečenim dunjama

Brzina svetlosti iliti Italijanska torta "5 minuta"

Brzina svetlosti iliti Italijanska torta "5 minuta"