Toplo, toplo, toplije iliti Prolećna Pavlova

Toplo, toplo, toplije iliti Prolećna Pavlova

Taman sam se obradovala proleću.

Taman sam malo presložila ormar, izvukla neke tanke bluze i patike.

Taman sam posadila prvo cveće u žardinjere ispred ulaza u zgradu, i uz jedan prozor u stanu.

Taman su počeli da se bude prolećni pundravci, i ono divno osećanje da samo od mirisa procvetalih višanja po Vračaru, umor i neispavanost prolaze, kao magijom.

I taman sam danas planirala novi post, iako je skoro bila ona osnovna verzija Pavlove na blogu, htela sam da podelim sa vama ovu malo sočniju, i šareniju varijantu, u susret toplim danima, i šarenilu...

Kad, evo moje zločeste baba Marte, udari me ladnim talasom direkt po glavi!

Hajde da se ne lažemo, jer reći ćete ova naluda nije čitala vremensku prognozu, već sedam dana najavljuju opet zimu, 15 stepeni nižu temperaturu, pa čak i sneg. 

Da, znala sam šta nam se sprema. Ali. znate kada imate onaj prkosni osećaj da jednostavno ne želite da poverujete u istinu, iako vam je tačno ispred nosa, samo što vas ne ubode u isti? E, tako sam ja juče šetala ulicama, obišla stari kraj, brala krišom jagorčevinu u dvorištu mog detinjstva, opijala se zelenim, minijaturnim izdancima koji su počeli da se naziru i na mom jorgovanu na terasi. Pila kafu u omiljenom kafiću u ulici, uz otvorena vrata i zvuke gugutki sa obližnjih bandera. Ma, to je bilo to. Za mene je proleće stiglo! 

I sada, ovaj prokleti oblačni dan, činjenica da sam morala patikice da vratim u cipelarnik, a da izvadim čizme, i dodje mi mrsko i da se pomerim sa ovog kauča. 

Pa, dobro. Ima i takvih dana, nekad i više nego što bismo želeli da ih bude. 

Ali, neće doveka mračiti ova zima. Istrpeću još par dana kaputa, i džempera, a onda, moj raj, cvetni, mirisni, ludi, prolećni period, i dokaz da svaka muka ima kraj, a nakon nje buja neki novi život.

IMG_0222.JPG

Prolećna Pavlova

Kora:

4 belanaca

220g šećera

prstohvat soli

1kk sirćeta

2kk gustina

1 supena kašika arome vanile

Poslastičarski krem sa pistaćima:

500ml mleka

4 žumanca

120g šećera

30g brašna

30g gustina

aroma pistaća

mleveni i mrvljeni pistaći

voće po izboru, ovoga puta maline i ananas

IMG_7267.JPG

Belanca umutite na srednjoj brzini, sa malo soli. Kada krene da se stvara pena, polako dodajte malo po malo šećera, i mutite dok ne umutite čvrst šam, a mikser ostavi mekane vrhove kada ga izvučete iz šama.

Špatulom nežno umešajte sirće, pa gustin, pa vanilu.

Na pleh stavite peki papir, i špatulom oblikujte okruglu koru, ja više volim kada je manja i debeljuškasta.

Pecite na 100 stepeni, sat i po vremena.

Kada je gotovo, isključite rernu, odškrinite vrata od rerne, i ostavite koru da se sasvim ohladi u rerni.

Žicom umešajte 4 žumanca sa pola količine šećera. Drugu polovinu umešajte u mleko, koje ste stavili u šerpu sa debelim dnom da se zagreva na ringli.

Zatim u žumanca dodajte brašno, pa umešajte, onda gustin, pa umešajte opet, i na kraju deo mlakog mleka da malo razredite smesu. Onda smesu ulijte u mleko, i kuvajte dok mutite žicom sve vreme. Kada počne da se zgušnjava malo sklonite sa ringle, mešajte. Pa vratite na ringlu, dok ne počne da vri, mešajte još minut i sklonite da vatre. U krem umešajte aromu pistaća i mlevene pistaće.

Kada se krem ohladi, možete da umešate i 50g penastog putera u njega, a može i bez putera.

Na koru od belanaca stavite krem, zatim redjajte voće po izboru, možete ostaviti deo krema da ukrasite malo tortu iz špric kese. 

Za kraj pospite mrvljenim pistaćima.

Prijatno!

 

 

Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom

Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom

Nastavljamo dalje slavlje iliti Galete

Nastavljamo dalje slavlje iliti Galete