Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom

Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom

Eto ga najzad! 

Proleće! Terasu sam već pripremila, očistila, dovukla nekoliko kesa zemlje, izbacila duplo toliko, i nisam izdržala već sam morala da posadim par nazaboravaka, neke puzavice, anemone, i još nekoliko višegodišnjih lepotica. Jer, rešila sam da malo olakšam sebi život u svim sektorima. Tako da ove godine nisam mogla da se zamislim kako vučem 40 sadnica petunija u jednoj turi, da bi sve do kraja sezone završile u kontejneru.

Već treperim, i čekam prvi slobodan sunčan dan da sednem na bicikl.

A ovaj prvi april nije se baš uklopio u opštu sliku, mada uprkos kiši, i vetru, i relativnoj hladnoći, ptice nazaustavljivo pevaju, a svetlo zeleno izbija svuda, od terase, pa do krošnji i žbunova u kraju. Magnolije me posebno vesele, i pomno pratim dve omiljene u kraju.

IMG_7390.JPG

Danas smo nekako bili ošamućeni, red kiše, pa sunce, i par sitnih obaveza po pijaci, tako da smo jutro prilično rastegli.

Dok smo Mi ispijali jutarnju kafu i čaj, a Oni još u pižamama, uvijeni u ćebe i prekrivač, puzili po celoj kući glumeći crva i puža, brzo smo sklopili "podli plan".

Hteli smo da im priredimo neku prvoaprilsku smicalicu, i posle par predloga tipa "morate danas vi da kuvate ručak", "da očistite celu kuću"... za koje smo odmah složno zaključili da bi Višnja dočekala u suprotnom raspoloženju, da ne kažem sa ogromnim oduševljenjem, uzbudjena slikom u kojoj usisava, ili kuva za šporetom, došli smo do prilično "zločeste" ideje.

Nekih dva sata posle muslija za doručak, koji kod oboje samo otvori apetit za nastavak doručka ili obilnu užinu, svečano smo objavili da danas njih dvoje nemaju više obroka do sutra :)

Prvo nisu reagovali, i sve je bilo usput, uz komentare: E, šalite se! Ma daj!

Ali, kada smo im objasnili da smo zaključili da baš mnogo jedu, i da su u poslednje dve godine toliko mnogo pojeli da nema potrebe danas da jedu bilo šta :) nastao je opšti kolaps.

IMG_7389.JPG

Matija je upriličio prave demonstracije, i odmah se uputio ka frižideru, vrlo tvrdoglavo ponavljajući: E baš ću da jedem, SAM ću da uzmem sendvič, ne možete da mi zabranite! Čak je i preterao, pa je zaradio jedan momenat da se resetuje, i zadatak da ubaci sudove u mašinu, ali sve vreme je bio toliko ljut, da smo se ubrzo sažalili. Višnja je doduše nekako prirodno osetila da taj koncept isuviše liči na nemogući scenario, koji se prosto nikada neće ostvariti, pa se nije baš toliko uzbudila. Ali, u tih pola sata koliko je trajala mala smicalica, shvatili smo da nije bez razloga cela ova naša posebna veza sa hranom, koja nas prati već godinama. 

Ta ljubav koju svi imamo prema jelu, i taj poseban odnos koji gajimo prema spremanju i konzumiranju hrane, je zasigurno jedna od najlepših pojava u našim životima. Toliko radosti, lepote i divnih trenutaka imamo u kuhinji, za stolom, u restoranima, da kada bi zaista nešto moralo da se promeni u tom sektoru, mislim da se ne zna ko bi od članova naše male porodice više patio.

Kada smo im obznanili da je sve bila samo prvoaprilska šala, odmah smo izašli da proslavimo malom šetnjom po pijaci, i vratili se da zajedno spremamo lagani nedeljni ručak.

IMG_7388.JPG

Višnja je "masirala" lososa da mu bude lepo, Matija je pomagao u sipanju pavlake tokom mog fotografisanja, Muž naravno asistirao na više polja, i na kraju smo sa uživanjem ručali. 

Mada mi se čini da je Matija ipak bio nekako "neobično" gladan, i priličnom brzinom pojeo skoro tri porcije. Verovatno se mislio u sebi: Što je sigurno, sigurno je! :)

IMG_7391.JPG

Pasta sa lososom

pakovanje paste po izboru

400g lososa

pola litre neutralne pavlake

šaka maslina, kalamata

čen belog luka

so, biber

parmezan

maslinovo ulje

IMG_7397.JPG

Vrlo jednostavan recept, a divno jelo.

U lonac sipajte vodu, malo maslinovog ulja i so. Uključite da se greje. 

U većem tiganju na maslinovom ulju, i isitnjenom belom luku ispržite losos, uz dodatak soli i bibera. Kad je losos pečen, što traje manje od 10tak minuta, raskomadajte ga, ulijte neutralnu pavlaku, i seckane masline.

Kada voda provri, ubacite pastu da se kuva.

Otprilike u isto vreme će biti gotov i losos, i pasta. Izvadite hvataljkama pastu i umešajte sa sosom u tiganju, po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta.

Poslužite posuto parmezanom.

Prijatno!

IMG_7399.JPG

 

 

Vaskrs iliti Tortica sa jagodama i maskarpone kremom

Vaskrs iliti Tortica sa jagodama i maskarpone kremom

Toplo, toplo, toplije iliti Prolećna Pavlova

Toplo, toplo, toplije iliti Prolećna Pavlova