Divan jesenji dan iliti Miris pečenih paprika u oktobru

Divan jesenji dan iliti Miris pečenih paprika u oktobru

Pročitala sam negde, a sama znam to odavno, sve je stvar perspektive.

Ugao iz koga posmatrate život, može toliko da vas oplemeni, ili u suprotnom, da vam uskrati toliko toga.

O da, jesen je stigla!

Nema više vrdanja. Skroz, sasvim, u svim svojim oblicima.

Ledeno je. Duvala je košava pre neki dan. Tri dana. Kiša je pljuštala, danima. "Magla svuda, magla oko nas.." i nekako nije baš najveselije doba godine.

Prilično je pogodno za sve one sklone mrzovolji, da im svako novo jutro oboji život u sivo.

Uši otpadaju od vetra. Nikako da uključe to prokleto grejanje. Svako malo kišobran ničemu ne služi, pošto kiša pada bočno, a ne kako Bog zapoveda, odozgo na dole. Svi nešto sivi, zavučeni u kapuljače. Deca ne znaju kud sa sobom, pa figurativno, a i faktički, jašu po vama.

Ali, može to i malo drugačije!

Izvukla sam svoje tople čizme iz ormara. Zimska jakna tako udobno glomazna, a vetar pecka po obrazima, pa neka. Samo će najzad da se uvuče malo boje u njih, a bez pomoći četke i rumenila.

Krenula sam na pijacu.

Oh, koliko boja! I, tako lako, odjednom više ništa nije sivo.

Sve je narandžasto, kao bundeva, kao mandarine. Ljubičasto kao šljive, i patlidžan, i groždje.

Crveno kao poslednji paradajz, i prve paprike.

I sve tako miriše! Vazduh tako intenzivno miriše, na blizinu zime. I mokru zemlju. I opalo lišće. I povrh svega, na ono najdivnije, što čini jesen tako savršeno setnom, opojni miris pečenih paprika koji se širi svuda po kraju.

Ni u jedno drugo vreme ne napada me tolika želja za kuvanjem, kao usred jeseni, kada se već dobro oseća i nagoveštaj nadolazeće zime.

A najčešće imam neodoljivu potrebu da uključim rernu. Valjda i zbog toplote koju širi po kući, uz sve one miomirise koji se prostiru iz nje.

Zato sam ovaj put uključila rernu, da nam nešto divno zagreje i nepca, a i srca.

Jareća rebra & zeleniš sa pinjolama, susamom i lanom, u sosu od bundevinog semena

 

U pekač ubacite jareća rebra i pauflek. Naravno, može i jagnjetina, ili bilo koje meso koje volite u varijanti pečenja.

Začinite ruzmarinom, solju, biberom, mešavinom začina, premažite senfom. Ako volite možete meso špikovati i belim lukom. Dodajte vode na dno pekača. Ubacite meso u rernu na 150 stepeni celzijusa, i zaboravite da postoji, na jedno 2-3 sata.

Nakon tog vremena, proverite meso u pekaču. Po potrebi okrenite komade, i prelijte ih nekoliko puta sokom sa dna rerne. Pri kraju, podignite temperatru na 200 stepeni i dozvolite mesu da fino porumeni.

Blanširajte zeleniš koji volite. Ja sam birala brokoli i kafriol. U kipuću vodu ubacite karfiol, malo kasnije brokoli (kraće se kuva). Samo malo obarite povrće, da ostane hrskavo. Izvadite povrće iz kipuće vode i prelijte hladnom vodom, da se zaustavi proces kuvanja.

Napravite sos od bundevinog semena. Kao bešamel. Otopite kašiku običnog i kašiku putera od bundevinog semena na vatri. Uspite kašiku brašna, da procvrči. Skinite sa vatre, ulijte malo mleka, oko 2 dcl, i vratite na vatru. Mešajte dok ne zgusne. Dodajte soli i bibera, može i malo djumbira u prahu.

Servirajte meso, uz njega povrće, koje pospete prepečenim pinjolama, susamom i lanom, i prelijete sosom.

Prijatno!

Lenjost iliti Krambl s jabukama umesto Lenje pite

Lenjost iliti Krambl s jabukama umesto Lenje pite

Manje je više, repete iliti Brzi Brownies

Manje je više, repete iliti Brzi Brownies