Da l' je moguće, stiglo je proleće iliti Bečke šnicle sa mirođijom

Da l' je moguće, stiglo je proleće iliti Bečke šnicle sa mirođijom

Delovalo je da nas je proleće zaboravilo.

Moglo je i da požuri malo što se mene tiče. Malo je reći da je proleće moje omiljeno godišnje doba. To je stara ljubav. Počela je pre tridesetak i kusur godina, prvih dana marta. Prvi mirisi koji su me sačekali po dolasku na ovaj svet bili su mirisi jagorčevine, vlažne zemlje i trave, jorgovana i breza. Ne postoji ništa lepše u mom sećanju od treperavog uzbuđenja koje me preplavi svakog proleća.

I kao i sve drugo u mom životu, najviše uspomena na sva ta proleća vezujem mirisima.

Počne sa prvim malo toplijim jutrom, kada koso, stidljivo sunce polako počne da greje zemlju. A zemlja sva vlažna i spremna za novi život. Iz nje nezaustavljivo, a nežno, probija svoje vlati jarko zelena mlada trava, i polako, za par dana svuda izniknu ljubičice i jagorčevina. Svakog proleća sam jurila u dvorište, pažljivo brala minijaturne bukete ovog prvog stidljivog cveća, i redjala ih svuda po sobi u male vaze, nalik šoljicama za kafu.

Ima nešto potpuno neodoljivo u svakom novom proleću. Što se mene tiče, mogla bi Nova godina da počinje i 21. marta. Sve je novo, blistavo, mirisno. Sve se šareni, okupano prolećnim kišama i suncem. Spopadne me onaj dobri stari "neizdrž".

Sve je lako, i sve je moguće. Otresa se ustajala prašina sa mokasina i usporenih misli. Sve leprša, i leti. Možda nikada nisam umela da savladam do kraja taj ludi prolećni tok života. A i zašto bih? Jer, ima li šta lepše od nasmejanih lica, šarenila cveća u parkovima i na terasama, opojnih mirisa koji lebde ka vama sa svih strana.

I naravno, ono veličanstveno, najuzbudljivije, ono zbog čega proleće osvaja sva čula - HRANA!

Ništa me ne čini toliko srećnom kao kada u prolećno nedeljno jutro izadjem na pijacu. Teško da bih mogla da u nekoliko rečenica da opišem tu radost. To se ne piše, to se dodiruje, miriše, gleda, to se živi. Eksplozija boja, svaka tezga obasjana pre svega jarkim zelenilom, i a izmedju male crvene loptice rotkvica, snežni štapići mladog luka, pregršt vezica peršuna, mirodjije, sremuša... Mladi krompiri, i cvekla... Hladni i vlažni krastavci, gospodjica salata i uz nju komšija karfiol... I posvuda cveće, cveće, cveće... Kale, i lale... Zumbuli i narcisi... Đurđevak i jorgovan... I čitav tepih sadnica...

Ne mogu da se obuzdam, a i ne pokušavam. Znam već godinama, sasvim je neizbežno. Danima se zatrpavam kesama prepunim sadnica, ON dovlači zemlju, i dan za danom, oživljavam našu terasu, bez koje, čini mi se, ne bih preživela proleće u centru grada.

Na kraju, ta nedeljna pastorala, ne može da opstane bez pravog prolećnog ručka. Inspiracija je nepresušna, kombinacija je bezbroj, i ne treba stati, sve dok je šarenila na pijaci. Zato, varjače u ruke, i...

Uživajte u proleću, svim svojim čulima!

Bečke šnicle sa mirođijom

Ne znam kako vama, ali meni proleće u kuhinji na prvom mestu miriše na bečke šnicle. Kod nas su se najviše spremale u proleće, možda zbog tajne veze između otvorenih prozora i dugog prženja na ulju :) U svakom slučaju, ovo je jednostavan recept, koji je dobio svoje specijalno prolećno izdanje, jednim neočekivanim dodatkom. A to je MIROĐIJA. Iliti proleće u samoj srži :)

1/2 kg pilećeg ili ćurećeg belog mesa (naravno možete koristit bilo koje šnicle, ali ovo je dobitna kombinacija zbog brzine prženja, i same mekoće mesa)

2 jaja

brašno, po izboru

prezle

veza mirođije

so, biber i muškatni oraščić

ulje ili svinjska mast za prženje (ja koristim mast)


Grudi isecite na tanke šnicle oštrim nožem. Možete ih dodatno istući tučkom za meso ili oklagijom, da skroz omekšate meso. Takođe, možete da prekrijete šnicle providnom folijom ili kesom, da ne bi sok iz mesa prskao svuda po kuhinji.

Zagrejte mast ili ulje. U jednoj dubljoj posudi umutite jaja viljuškom, dodajte u njih so, biber i malo muškatnog oraščića. U dve pliće posude sipajte u jednu brašno, u drugu prezle. Naseckajte sitno šaku sveže mirođije, i umešajte u prezle. Šnicle jednu po jednu, utapkajte u brašno, pa umočite u jaja i na kraju uvaljajte u prezle sa mirođijom.

Pržite na jačem ulju dok fino ne porumene, otprilike po 5-7 minuta sa svake strane.

Gotove šnicle možete poslužiti uz bilo koji prilog, ali moj prolećni favorit je naravno pire od mladog spanaća.

Prijatno!

 

 

 

Ljubav, Vera, Nada iliti Uskršnja jaja na jevrejski način

Ljubav, Vera, Nada iliti Uskršnja jaja na jevrejski način

Never give up iliti Kari ćufte u paradajz sosu

Never give up iliti Kari ćufte u paradajz sosu