Simple as that iliti Ručak za "dva minuta"

Simple as that iliti Ručak za "dva minuta"

Već sam pisala na tu temu, ali istina je, najjednostavnije stvari su najčešće i najlepše.

Možda to dolazi i sa godinama, ali sve više otkrivam radost u sasvim prostim stvarima. 

Ćitanju, ležanju na travi, kiši, tišini, mirisu jutra, kafi, čistoj posteljini, zagrljajima, dobrom hlebu, pravom paradajzu, starom ovčijem siru...

A i priznajem, pored ovog prozaičnog uvoda, koji je apsolutno tačan, krije se tu jedna mala "kvaka".

Leto je, kraj jula, grad se prazni, dani vreli, posla je malo, i... ja sam se ulenjila.

Ne ide mi nešto... ništa.

Sedim danima, buljim u ovaj ekran. Sama sam sebi zadala u zadatak da redovno pišem, i objavljujem recepte, i moje priče. A uhvatila me slatko setna dokolica. Samo bih ležala na nekoj travi, slušala ptice i gledala oblake kako promiču. 

Naravno, to ne radim. Kuvam, mesim, spremam, igram se sa lutkama, šetam, vežbam, pijem kafu, proučavam recepte, idem na radionice kod drage, divne Gospodje Mirkov, uredjujem face i instagram stranu, dopunjavam spisak potrepština za kuhinju, kuvam džem, pa ribam zagorelu šerpu, bazam po pijaci, i sve ono svakodnevno što ne mogu da odložim. I onda, tako nekako, dan za danom, sednem za laptop, napišem par redova, pa buljim u ekran, dok se sam ne ugasi, i tako u krug.

A recepte imam, imam i fotke, svaki dan nešto novo spremam, evo sad se hladi u plehu streusel za tart sa šljivama koji je u planu za sutra. Prsti mi već suvi od testa, rerna samo nadodaje celzijuse na letnju omorinu. Ali, ne da mi se da pišem.

A ubi me griža savesti, štreber u meni se koprca, i štipa me svaki dan, kao da je novi post, rad za doktorski tezu koji nisam predala na vreme. Prokleta pedanterija, neće me izgleda nikada ostaviti na miru.

I onda... Pomislim: Čekaj, a šta bi sa "Dolce Far Ninente"?!

Gospodjo, saberite se, dajte sebi malo kredita, ostavite telefon i kompjuter, dignite sve četiri u vis! I to je Jednostavnost. Umeti stati, i opušteno uživati u dokolici.

Zato, ne pišem više, evo recepta. Za dane kada vam se ne kuva, kada vas mrzi, kada nemate vremena, kada nemate sastojaka, kada je prevruće za pijacu, kada.... šta god, samo da je prosto, i za "dva minuta"!

Oba recepta su "pozajmljena" od Jamie Olivera, apsolutno su božastveni i prosti. Ja sam dodala malo domaćeg šmeka u vidu paprike i čvaraka, a vi takodje improvizujte po slobodnom izboru. I preporučujem da sastojci budu što kvalitetnij. Kada su jela jednostavna, onda je ključ punoće ukusa u kvalitetnim sastojcima.

Zapečena feta sa paradajzom

1/2kg paradajza, cherry i običan

1 paprika

šaka kalamata maslina, izvadite koštice

250g feta sira

200g baget hleba

1/2 veze bosiljka

maslinovo ulje

so i biber

 

Ugrejte rernu na 180 stepeni.

Veći paradajz iseckajte, male ne. Izlomite prstima sir, i baget. Očupajte listove bosiljka.

Izmešajte sve sastojke, stavite u pleh, pospite maslinovim uljem, solju, biberom i ubacite u rernu na 30 minuta, ili dok paradajz ne smekša, a sir po ivicama na porumeni.

Izvadite, pospite bosiljkom i poslužite.

Kremasta krompir salata

1kg krompira, najlepše je sa mladim, sa sve korom, ali može i bilo koji

veza peršuna, vlašca i malo nane

maslinovo ulje

jogurt

kašičica senfa

limun, sok i kora

pančeta

prezle

čvarci

 

Obarite krompir, procedite vodu. Dodajte maslinovo ulje, so i biber. Sitno naseckajte začinsko bilje, umešajte i njega. Dodajte jogurt i senf.

Propržite sitno seckanu pančetu, pa ocedite. U masti od pančete propržite prezle i sitno seckane čvarke. Pre serviranje pospite preko salate pančetu, pa prezle sa čvarcima direktno iz vrelog tiganja.

Prijatno!

 

 

 

 

Ružičaste naočare iliti BLUEberry Pie

Ružičaste naočare iliti BLUEberry Pie

Dolce Far Niente iliti Biscotti di Prato iliti Cantucci

Dolce Far Niente iliti Biscotti di Prato iliti Cantucci