Lenjost iliti Krambl s jabukama umesto Lenje pite

Lenjost iliti Krambl s jabukama umesto Lenje pite

Ima toliko loših osobina koje čoveku mogu da pokvare karakter. Ako počnem sve da ih nabrajam, naročito ove moje, nikad nećemo stići do dela o kuvanju.

Nije baš da mogu da se pohvalim kako sam blagoslovena manjkom nezgodnih karakternih crta, ali ono na šta sam prilično ponosna, i što je retko kad tokom života bio moj kamen spoticanja, to je lenjost!

Taj otklon koji ljudi imaju prema sopstvenom životu i blagostanju, uvek mi je bio nerazumljiv, isto koliko i postulati kvantne fizike.

Kako čovek dozvoli sebi da zdrav, prav i sposoban, dodje u situaciju da nesto ne ume, ne može, ili što je najgore, neće da uradi.

Jedna od najdivnijih "stvari" koje mi je mama ostavila u nasledstvo, to je uverenje da ako to želim, mogu SVE!

Dosta glupavo zvuči ovako kada se izgovori, kao nekakva prazna mantra life coach filozofije, ili još gore, neki TV šou program.

Ali, to osećanje je neverovatno snažno usadjeno u mene, i prati me celog života. Sigurno je zaslužno za mnoge moje uspehe, a što je najvažnije za moju ličnu, i unutrašnju sreću.

I još nešto, ako ste duboko ubedjeni da možete da postignete sve što naumite, onda reč "lenjost" automatski nema svoje mesto u vašem vokabularu. Ona bi me svakako sprečila da naučim da menjam sijalice, sklapam policu iz prodavnice nameštaja, da ušivam dugmeta i krpim rupe na trenerkama za vrtić. Nikada ne bih doživela "čari" menjanja točka, ili kapice sajle za gas na jugiću. Ne bih naučila da vozim čamac, ili jedrilicu, da kosim travu, sadim cveće, i da ne pominjem sve one divote koje sam osvojila petljajući se po kuhinji.

E, tu dolazimo do presudnog pitanja zbog kojeg ovo pišem, i koje me kopka već nekoliko godina.

Zašto se Lenja pita zove "lenja", kad i nije baš tako jednostavno da je napravite?

Imam fantastičan recept moje baka Mire, proveren, i ne tako komplikovan. Ali, nije to baš lako. Treba umesiti prhko testo od putera, brašna, šećera, jaja i limuna, pa ga podeliti na dve kore, razvući, i nekom magijom preneti nad pleh, a da se ne raspadne u transportu. Zatim treba oljuštiti i narenadati gomilu jabuka, cimet, djumbir, pa opet testo, pa magični završetak sa mućenim belancem i vanilin šećerom.

Da se razumemo, nije to reform torta, znamo to svi. Ali, nije baš ni da je prosto.

A, onda sam jednog dana doživela prosvetljenje!

To je nekada, za naše mame i bake, bilo nešto što se pravi očas posla! Posle krofni, kiflica sa džemom, reform torti, salčića, princes krofni, raznih sitnih kolača i razvlačenih kora za pite, Lenja pita je u stvari bila kolač za "Lenje domaćice"!

Ali, mi smo uznapredovale, emancipovale smo se, i ne moramo više da mesimo sve te prekomplikovane kolače, kad većina njih može da se kupi i u supermarketu ili pekari na ćošku. Tako je Lenja pita postala kolač kojim se hvalimo mi, vrlo vredne kuvarice. :)

Ipak, za sve one koje još nisu okačile kecelju i varjaču o klin, i koje vole Lenju pitu, a kao ja, nemaju uvek vremena i živaca da se njome bave, pre mesec, dva ponovo sam otkrila njegovo veličanstvo

KRAMBL!

Osnovna varijanta je savršena "alternacija"  za Lenju pitu, a možete da pustite mašti na volju i ubacite voće po svom izboru.

Voće po izboru (jabuke, kruške, kajsije, šljive, maline, kupine, borovnice) po potrebi iseckati na kockice, i 5 minuta prokuvati u 100ml vode, i 30g braon sećera sa cimetom, djumbirom, (karanfilić, kardamon) i malo limunovog soka. Začine prilagoditi vrsti voća. Kao i kuvanje, mekše voće nije potrebno prokuvati.

Cediljkom izvaditi voće i staviti na dno pleha namazanog puterom.

Ostatak sosa ukuvati da zgusne za prelivanje.

Umešati 100-150 g brašna, belog, ili integralnog, ječmenog.. Dodati po želji ovsene, ječmene, ražane pahuljice. Zatim razne semenke ili koštunjavo voće, npr. listiće badema i susam. Malo sećera i vanilina (može i bez sećera, ali onda na kraju kad se sve poredja zaliti medom), mada može i bez sećera ili meda. Isto je super.

Suve sastojke promešati rukama, i umešati kockice 125g hladnog putera i mesiti dok ne zaliči na krupne prezle.

Posuti testo preko voća.

Poprskati preko sok od limuna i peći na 180-190 stepeni celzijusa dok ne porumeni.

Prijatno!

Never give up iliti Kari ćufte u paradajz sosu

Never give up iliti Kari ćufte u paradajz sosu

Divan jesenji dan iliti Miris pečenih paprika u oktobru

Divan jesenji dan iliti Miris pečenih paprika u oktobru