Nema grešaka, samo lekcija iliti Francuski tart sa breskvama i malinama

Nema grešaka, samo lekcija iliti Francuski tart sa breskvama i malinama

Bila je to posebna prilika, vikend, divan dan, poseta prijateljima, uživanje u prirodi, i pravi momenat da se ponese neka fantastična letnja đakonija. Nešto specijalno. Mali praznik za oči, dušu i nepca.

I rešila sam, biće to tart sa voćem.

Pravila sam ga toliko puta, čak i kao mlada, da ne kažem, mala devojka. Naravno, to je bila "foolproof" verzija. Prhko testo po receptu iz moje dečije kuvarice, vanil puding sa kockom putera, i voće. U celoj priči želatin je bio najveći izazov, i teškom mukom, posle par puta tek, uspela sam da izvedem tu čaroliju koja je delovala tako jednostavno na uputstvu sa kesice.

Ali, kada sam savladala magiju želatiniranja, to je bio prilično jednostavan dezert. Malo muke, za mnogo uspeha medju gostima. Pravila sam ga vrlo često, najčešće sestri za dečije rođendane. Čak je i jedna fotografija, mene, ponosne šesnaestogodišnje domaćice, i mog tart remek dela, na kraju završila kao fotka uz biografiju na mom prijemnom za FDU. Možete da pretpostavite kakvu je reakciju izazvala, kada je naša profesorka u moru profi glumačkih porterta ugledala sliku klinke sa voćnom tortom, i to u prilično širokom kadru.

E taj devojački tart, koji je godinama prolazio kao divan dezert u našoj kući, za ovu priliku nije bio dovoljan. I ne samo za priliku, više ni MENI nije bio dovoljan. 

Pre nekog vremena, na radionici kod predivne Gospodje Mirkov, povela se priča o poslastičarskom kremu. Medju mnogim njegovim divnim namenama, jedna od meni najdražih je svakako za tart. Tako da sam jedva čekala pravu priliku da isprobam njen recept za krem, i taj deo je bio rešen. Trebalo je samo pronaći neki dobar recept za tart, i čas posla, eto meni poslastice za prijatelje.

A onda je nastalo ludilo...

Ova ambiciozna domaćica našla je recept za francusko testo za tart, ni manje ni više nego kod Davida Lebovitz-a. (u ovom trenutku čuje se smeh iz publike) :)

I to recept za koji i On kaže da ga je iznenadio, kada je prvi put čuo za njega. Ali, to je onda ono pravo, pomislih.

Puter se greje u rerni sa malo vode, ulja, šećera i soli, pa kada baci mali ključ, izvadi se, i u tu vrelu smesu umeša se brašno. Prilično rizična i neobična receptura. Ali, ja sam bila tako sigurna u sebe, i svoje iskustvo.

Sve je prošlo savršeno. Testo je bilo umešeno, dok se hladilo, ja sam se bacila na krem, malo mućenja, mešanja i ključanja, i krem se polako hladio u svojoj ledenoj kupki. A ja sam se vratila na testo, utisnula ga u pleh, izbušila viljuškom i ubacila u vrelu rernu.

E sad... Imala sam malecni problem sa nedostatkom pravog rasklopivog pleha za tart, te sam testo razvukla po vatrostalnoj činiji za pite. Ali, to je samo sitnica.

Testo je bilo gotovo. Izvadila sam ga iz rerne, hladila malo.. sasvim malo, priznajem, i onda... morala sam da probam da ga izvadim!

Kao prvo: Testo nije bilo dovoljno pečeno. Bilo je zlatno, ali ne dovoljno braon.

Kao drugo: Staklena činija je uparila dno testa.

Kao treće: Nisam dovoljno čekala da se ohladi.

Kao četvrto: Nisam imala rasklopivu činiju.

Kao peto: Nisam imala mozga u tom trenutku!

Potpuno ubeđena u svoje moći, pokušala sam da "skliznem" testo iz pleha, i naravno pri prvoj prepreci, prhko, toplo, moje divno francusko tart testo se RASPALO na komade!

I eto, greška za greškom, mozak na otavu, i ja ostah bez kolača za tu specijalnu priliku. 

Ali ne! Ne dam se ja tako lako, ipak je u poslednjem trenutku proradila neka zaostala vijuga, i ja nisam celu korpicu preručila van činije. Veći deo je ostao u njoj. Ostatke sam pažljivo vratila, i sklopila koliko sam mogla. 

Poslastičarski krem je ispao bajno, i prekrio sve moje greške. Svaka pukotina sada je bila ispod sloja vazdušastog, kremastog, vanil užitka, koje se tako divno pripilo uz ivice prhkog testa. Povadila sam voće, poređala preko krema, zalila želatinom i ubacila u frižider.

Tart je stigao na destinaciju, i izazvao opštu radost medju prijateljima.

Ko ume da vidi, taj je mogao da otkrije sve greške koje su se krile ispod šarene voćne lepote i divnog krema. Ali, bez obzira na greške, svi su jeli, uživali, tražili repete, i hvalili domaćicu...

Malo je falilo da odustanem, zbog grešaka i nesavršenosti. A čemu to?! 

Svaka greška može da se ispravi, uz malo volje i truda. Zašto ne pokušati, zašto odustati, kada je to samo još jedna lekcija više. 

Zato varjače u ruke, šerpe na plotne, pekače u rerne, i GREŠITE, GREŠITE, GREŠITE!

U ovom sektoru makar, nema promašaja, svaka "greška" na kraju nadje svoj tanjir!

Francuski tart sa breskvama i malinama

 

Francusko tart testo Davida Lebovitz-a

SASTOJCI

85g putera, isečenog na kockice

1 kašika biljnog ulja

3 kašike vode

1 kašika šećera

prstohvat soli

160g brašna

Ugrejte rernu na 210 stepeni.

U srednjoj vatrostalnoj činiji pomešajte puter, vodu, ulje, šećer i so. Stavite činiju u rernu na 15 minuta, dok puter ne počne da ključa i blago potamni po ivicama. Pažljivo izvadite činije, i budite oprezni, veoma je vrela tečnost. U nju umešajte brašno, i mesite varjačom dok ne postane kugla koja se odvaja od ivica činije. Prebacite testo u pleh za tart veličine 23cm, sa dnom koje se vadi, i kada se prohladi, utisnite dnom dlana po plehu, a prstima u ivice pleha. Izbušite dno viljuškom, i ubacite u rernu na 15 minuta, tj. dok testo ne postane zlatno braon svuda.

Sačekajte da se potpuno ohladi pre filovanja! :)

Poslastičarski krem Gdje Mirkov

SASTOJCI

Mleko (2.8 do 3.5% masti)             500 grama

Beli šećer                                        62.5g x 2 (u dve činijice po 62.5g)

Vanila štapić                                   ½ štapića ili 1 kašika

Gustin                                             30 grama

Brašno                                            30 grama

Žumanca                                         60 grama ili 4 komada

POSTUPAK:

1. Odmerite 500g mleka u šerpicu, i u to sipajte 62.5g šećera i kašiku vanile (ili pola štapića). Zagrejte da bude vrlo toplo, ali ne do ključanja.

2. Na drugoj strani, u činiju stavite 4 žumanceta, mutilicom ih umutite. Dodajte prvo 62.5gr šećera, dobro umutite mutilicom, zatim dodajte 30g brašna, dobro umutite, a zatim poslednji dodajte gustin, i dobro mutite, dok ne nestanu grumuljice. Dodajte otprilike trećinu toplog mleka, dobro razmutite, tako da smesa nema grudvica. Preručite u šerpicu sa mlekom, i stavite je na srednju vatru.

3. Dobro mutiti smešu mutilicom, tako da ona dopre svugde, i na dno, i sa strane, i ivice, da nigde ne zagori. Čim osetite da je smesa postala gušća, skoni sa vatre i mutiti mutilicom još 30tak sekundi dok smesa ne postane gusta i potpuno uniformna. Ovo će omogućitisporu koagulaciju jaja, i kao rezultat ćete dobiti fini poslastičarski krem. Vratiti na srednju vatru i ponovo mutiti mutilicom kao i pre, sve dok ne proključa, bar jedan minut da bi se uklonio skrobasti ukus.

4. Odmah zatim skloniti krem sa vatre, i preneti ga u neku posudu u kojoj može brzo da se ohladi (napravite vodeno kupatilo od duboke činije na čijem dnu sipate malo vode i dosta leda).

5. Tokom procesa hlađenja, moze da se desi da se krem malo razdvoji tako da kad se ohladi, stavite gačiniju i mutite dok ponovo ne stekne uniforman, kremast izgled. Onda ga skupite silikonskom špatulom, stavite u prekrivenu činiju, i u frižuder da se hladi.

6. Ako hoćete da napravite krem od čokolade, onda na ovu kolicinu krema, dodajte 50 do 80 grama rastopljene čokolade.

 

Kada se ohlade krem i testo, ulijte krem u korpicu. Preko krema poredjajte voće po želji, i preko voća razlijte želatin, koji ćete umutiti po uputstvu sa kesice. :)

Prijatno!

 

 

Širina pogleda iliti Odmor na "kvarno"

Širina pogleda iliti Odmor na "kvarno"

Prvi dan leta iliti Cheesecake iz šume

Prvi dan leta iliti Cheesecake iz šume