Deset hiljada zalogaja ljubavi iliti Patišpanj sa voćem, redoux

Deset hiljada zalogaja ljubavi iliti Patišpanj sa voćem, redoux

Ovaj post je samo da vam kažem HVALA...

Hvala što ste tu, što delimo ovu ljubav prema zalogajima, mirisima i svemu očaravajućem što nam hrana pruža. Što rastemo zajedno, kroz nova iskustva, recepte, životne nedaće i radosti. 

Ovaj post je i da vam kažem Izvinite...

Jer, moraću malo da zabušavam ovih nekoliko sledećih meseci.

A već mi opasno nedostaje. Sve što sam želela kad sam počinjala ovaj blog, bilo je da uživam natenane u kuvanju, prsti u testu, kuća koja miriše na sve moguće arome, i vremena za nove eksperimente, hiljade ideja, fotografisanje, svetlo, teksture... I da sve to podelim sa vama, koji imate istu strast prema ovim sitnicama koje znače život.

Možda nikada nije bilo baš tako, skoro uvek u žurbi, između obaveza, proba, predstava, pre i posle vrtića, kontrolnih i treninga, i uvek na oprezu od lepljivih prstića koji "kvare" kadar. Ali, postojala je konstanta. Hobi, ljubav, želja da podelimo sve to, da zajedno otkrivamo nove đakonije.

Sada vas molim za malo strpljenja. Jer, vremena nema nekad ni za maženje sa vlasnicima lepljivih prstića, a kamoli za nešto više. Takav nam je ovaj glumački život, ili lagan, ili nemoguć. Sredine nema. Snimanje će potrajati nekoliko meseci, za sada se i ja uhodavam. Tako da, ko zna, možda i uspem nekim čudom da uglavim malo slatke razonode u slobodne dane, mada mi za sada deluje da će ti dani biti obilato korišćeni za čist, potpuno nepomućen odmor.. Ali, nikada se ne zna!

Pre par nedelja imali smo malo slavlje, 10000 pratilaca na facebook strani, i nekako mi je bilo skroz prikladno da to učinimo uz naš omiljeni, jednostavni, onaj pravi domaći kolač. Patišpanj sa voćem. 

Bio je među prvim receptima na blogu, i sad posle 4 godine, red je da doživi mali remake. Recept je isti, samo sam se poigrala fotoaparatom, a videćete i sami, tu je i dokaz koliko je teško odbraniti fotografiju od nastrljivih sladokusaca. Zato mi je možda baš ovo jedna od omiljenih fotki, jer prikazuje stanje NAKON što pustim klince u kuhinju, a oni prionu temeljnom "raspremanju" foto postavke :)

IMG_8621.JPG

Patišpanj sa voćem

4 jaja

4 šoljice (male, starinske za kafu, ili sadašnje za espreso) šećera

2 šoljice mleka

1 šoljica ulja

5 šoljica brašna

prašak za pecivo

kesica, dve vanlin šećera

po želji možete dodati u voće cimeta, djumbira, a u testo kardamom

sok i kora od jednog limuna (kad nema, može i bez)

voće po izboru, kasjije, maline, višnje, šljive, kruške, ribizle, kupine, borovnice, jagode...

sveže ili zamrznuto, zavisi od godišnjeg doba

Namazati pleh puterom i posuti brašnom. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Umutiti penasto jaja i šećer. Dodati mleko, ulje, vanilin, sok i koru od limuna.

Dodati brašno umešano sa praškom za pecivo, malo po malo.

Smesu uliti u pleh. Ova količina je za okruglu tepsiju kao za gibanicu, ako želite da pravite u velikom četrtastom plehu za rernu, slobodno stavite osam jaja, i srazmerno prilagodite ostale količine. 

Pobacati voće, količina po želji.

Peći dok fino ne porumeni, proveriti ubodom drvene čačkalice u testo pred kraj. Kada čačkalica ostane suva, gotovo je.

Uživajte, i prijatno!

IMG_8620.JPG
Post jedan, ali vredan iliti Pesto sa Olga bundevinim uljem

Post jedan, ali vredan iliti Pesto sa Olga bundevinim uljem

Oblak delikatesnih snova iliti Burrata

Oblak delikatesnih snova iliti Burrata