Post jedan, ali vredan iliti Pesto sa Olga bundevinim uljem

Post jedan, ali vredan iliti Pesto sa Olga bundevinim uljem

Žmurim na jedno oko, da ne vidim da je prošli post sa bloga, obeležen datumom s kraja avgusta.

Iako vrlo dobro znam koliko je nemoguće da u celom ovom ludilu uspem da posvetim vreme i blogu, iako sam svesna da jedva stižem da jedem, a o kuvanju da i ne govorim, i kako bih onda mogla da izvedem to čudo spremanja posebnih đakonija, fotkanja i pisanja postova, to ne znači da me ne grize savest, i moj štreberski nerv se zateže kao struna, svaki put kada pomislim da se ne bavim blogom.

A onda dobijam poziv koji se ne odbija.

Da probam savršeno devičansko bundevino ulje, novo na tržištu, iz posebne radionice za proizvodnju ulja. I da o svojim utiscima napišem post. Tako da sam, prilično ushićena, ovu subotu posvetila

Olga bundevinom ulju.

IMG_9365.JPG

Kada sam pre par godina otkrila bundevino ulje, postalo je omiljena “glazura” za mnoge salate, još uz dodatak tostiranih bundevinih semenki, svaka salata je lako narastala u obrok. Ovo ulje ima specifičan miris, boju i ukus. Preovlađuju orašasti tonovi, i dosta je zasitno.

A kako i ne bi bilo, kada je jedno od nutritivno najbogatijih ulja, prepuno omega masnih kiselina, vitamina, minerala i antioksidanata.

Ulje je devičansko i to zapravo znači da nastaje mehaničkim cedjenjem, zbog čega zadržava sva blagotvorna svojstva koje semenka ima.

Iako sam koristila razna, Olga bundevino ulje me je očaralo svojim punim ukusom, kada se razlije po nepcima, bukvalno imate utisak kao da ste pre koji sekund pojeli bundevinu semenku, blago tostiranu. Nema ni trunke gorčine, i ova moja četvorogodišnja cura je mocala koricu hleba u tanjirić pun ulja, kao da je džem od jagoda.

U tom trenutku mi je bilo savršeno jasno koji recept će biti pravo platno za ovaj gastronomski ekspresionizam.

IMG_9367.JPG

Pesto pasta sa bundevinim uljem i semenkama bundeve

Pesto je poseban baš zbog specifičnih aroma bosiljka, belog luka i parmezana, koje se ujednače u nežnom maslinovom ulju i pinjolama, takodje blago orašastog ukusa. 

Ako zamenite maslinovo ulje bundevinim, a pinjole semenkama bundeve, dešava se eksplozija ukusa, i svaka od aromatičnih nota bosiljka, belog luka i parmezana, dobija potpuno novu dimenziju. 

Mi smo apsolutno oduševljeni, i mislim da će sledećih nekoliko meseci, ovo biti jedina verzija pesto paste u našoj kući. 

1/2 čen belog luka

1 veza bosiljka

1 šaka tostiranih bundevinih semenki

1 šaka rendanog parmezana

so, biber

kašika limunovog soka

Olga devičansko bundevino ulje, oko dve kašike, da poveže sastojke

domaća pasta po izboru

dodatak parmezana za serviranje

Seckani beli luk, oprane listove bosiljka, tostirane bundevine semenke, parmezan, začine i bundevino ulje stavite u manji blender i izblendajte. Takodje možete sve da izgnječite pomoću tučka i avana, i tako sjedinite smesu. 

Pastu skuvajte po uputstvu, u zavisnosti od vrste paste. Procedite i dodajte pesto sos.

Po želji dodajte još začina, i servirajte sa listićima parmezana.

Još jedna ideja… ova pasta je idealna za prvo jelo koje mogu da nauče klinci da spremaju sami:)

Prijatno!

IMG_9372.JPG
Napolitanski Božić iliti Struffoli i Mostaccioli

Napolitanski Božić iliti Struffoli i Mostaccioli

Deset hiljada zalogaja ljubavi iliti Patišpanj sa voćem, redoux

Deset hiljada zalogaja ljubavi iliti Patišpanj sa voćem, redoux