Vegeterijanski raj iliti Veggie "Paradajz"

Vegeterijanski raj iliti Veggie "Paradajz"

Već sam o tome pisala, i sve sam odmah pošteno priznala.

Nisam luda za ultimativno zdravom hranom, makrobiotikom, a tek ne za raznim novim pokretima pravilne ishrane. Vegetarijance apsolutno poštujem, naročito razumem ljubav prema životinjama, i užasava me smer u kojem se krećemo, uslovljeni masovnom proizvodnjom i korporacijskom borbom za prevlast na tržištu hrane. Ali, uz sve to, da prostite na izrazu, poštujem i čvarke. A posebno poštujem izjavu jednog fantastičnog doktora, fiziologa i nutricioniste, da mi još uvek nismo utvrdili ŠTA JE ZAPRAVO ZDRAVO.

Zato što ono što je "zdravo" za moj organizam, nekom drugom možda nikako ne prija, i čak može da mu napravi problem.

Oduvek sam pratila neki unutrašnji osećaj, po kome na prvom mestu treba biti umeren u svemu, a zatim unositi u sebe ono što vam se u određenom periodu jede. Izuzimam svakako situacije u kojima vas napadne strahovita želja da se davite u čipsu, pivu, čokoladi i bombonama, na primer :)

Ali, zar nije logično, ako uzmemo u obzir da ste osoba koja ipak ima svest o tome šta je hrana, a šta đubre, da možete sami da osluškujete ono šta vam organizam šapuće, i na osnovu toga pokušate da stvorite svoju idealnu ishranu.

Evo, na primer, ja obožavam jaja na oko za doručak, još ako uz to ide slaninica, i puter na tostu, i paradajz, i jogurt ili crni čaj s mlekom, za mene nema veće jutarnje sreće. I dugo sam mislila da je to BAŠ ono što mi treba, a onda sam uz par saveta, otkrila da kada ujutro popijem par čaša tople vode, pa tek posle nekog vremena pojedem kvalitetan hleb sa jakim masnoćama, tipa puter ili kajmak, ili sprčkam činiju muslija, kinoe, suvog/svežeg voća, cimeta, badema, susama, lana,  ja lebdim na oblacima od ranog jutra, a moj metabolizam "sings hallelujah" mom izboru doručka. 

Od trenutka kada sam postala mama, briga za ono što unosimo u sebe je narasla, katkad i bespotrebno, ali u većem broju slučajeva sasvim opravdano.

Jedemo što više zdravih namirnica pre svega. Nekada od njih pravimo "zdrave" obroke, nekada se počastimo slasnim i masnim đakonijama. Ali, u svakom slučaju se trudimo, i mislimo o onome što jedemo. I mislim da je to osnova svega. Da imamo svest o tome šta je pravi put, čak iako ponekad zabludimo u "šumarak slatkiša" brzo se vratimo stazi koji vijuga kroz "drvored" brokolija i karfiola :)

Ono što je za mene uvek predstavljalo problem, koji je bio osnova moje mrzovolje ka celoj priči oko zeleniša, je to što sam izgleda uvek nailazila na pogrešna jela, ili pogrešne recepte.

Poslednjih godina sam jela toliko dooobre klope, koja je suštinski zdrava, da sam se potpuno preobratila. 

A jedni od glavnih "krivaca" su David i Luise sa bloga Green Kitchen Stories

Pored toga što sve što njih dvoje spreme izgleda neodoljivo i preukusno, tako zaista i jeste.

Ovoga puta sam izabrala idealnu kombinaciju za zdrav jesenji ručak.

PAPRIKE I PARADAJZ PUNJENI AROMATIČNIM CRVENIM PIRINČEM

 

Sastojci:

1kg paprika raznih boja, i paradajza, crvenog i zelenog

200g crvenog pirinča, opranog i oceđenog

1-2 kašičice maslinovog ulja

1 crveni luk, očišćen i sitno iseckan

1 čen belog luka, sitno iseckan

20 maslina kalamata, bez koštice

2 kašičice kapra

2 kašičice fino seckane nane

2 kašičice fino seckanog peršuna

1 šaka seckanih badema

2 kašičice limunovog soka

4 kašičice suvog grožđa

150 g feta sira

Ugrejte rernu na 175 stepeni celzijusa.

Obarite pirinač u vodi, ocedtie ga od viška vode ako je potrebno. 

Odsecite vrh svakog paradajza, kašičicom izdubite sredinu i odložite sa strane. Očistite paprike takodje i pripremite za punjenje.

Ugrejte ulje u tiganju, dodajte luk i beli luk, masline i kapar. Iseckajte meso paradajza i dodajte u tiganj. Dinstajte 15tak minuta, pa prebacite u dublju činiju. Dodajte pirinač, i ostatak sastojaka. 

Punite paprike i paradajz, zatvorite poklopcima, poredjajte u podmazan pleh, isprskajte maslinovo ulje po povrću, i ubacite u rernu. Pecite oko 30-35 minuta ili dok povrće ne smekša.

Poslužite preliveno pavlakom ili jogurtom, koje možete da osvežite sa malo maslinovog ulja, limuna, nane, belog luka, bibera i soli.

Prijatno!

 

 

Mali jubilej iliti Slavlje uz slasno slani tart Quiche Lorraine

Mali jubilej iliti Slavlje uz slasno slani tart Quiche Lorraine

Jesenja rapsodija iliti Tart manufaktura

Jesenja rapsodija iliti Tart manufaktura