Vreme za roštilj

Roštilj je za mene još uvek nepoznata teritorija, zazirem pomalo da predjem na "tamnu stranu sile", iz nekih starih razloga 😉 Uvek su muški petljali oko uglja, žara, vatre, mada sam ja kao devojka bez problema ložila kraljicu peći.

Ali, i dalje je slika deke koji sedi na tronošcu, uz bočnu stranu vikendice, gde je uvek hlad, i maše kartonom dok razgoreva ugalj, ostala urezana u mom sećanju kao pečat.

Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom

Dok smo Mi ispijali jutarnju kafu i čaj, a Oni još u pižamama, uvijeni u ćebe i prekrivač, puzili po celoj kući glumeći crva i puža, brzo smo sklopili "podli plan".

Hteli smo da im priredimo neku prvoaprilsku smicalicu, i posle par predloga tipa "morate danas vi da kuvate ručak", "da očistite celu kuću"... za koje smo odmah složno zaključili da bi Višnja dočekala u suprotnom raspoloženju, da ne kažem sa ogromnim oduševljenjem, uzbudjena slikom u kojoj usisava, ili kuva za šporetom, došli smo do prilično "zločeste" ideje.

Toplo, toplo, toplije iliti Prolećna Pavlova

Taman sam se obradovala proleću. Taman sam malo presložila ormar, izvukla neke tanke bluze i patike.

Taman sam posadila prvo cveće u žardinjere ispred ulaza u zgradu, i uz jedan prozor u stanu. Taman su počeli da se bude prolećni pundravci, i ono divno osećanje da samo od mirisa procvetalih višanja po Vračaru, umor i neispavanost prolaze, kao magijom.

Nastavljamo dalje slavlje iliti Galete

Došao je red i na mamu, i na ćeru.

Mama je svoj rodjendan proslavila pakovanjem od ranog jutra, sveopštim ludilom i veseljem dok se mala ekipa uspinjala uz planinu, i naišla na sneg negde oko 600m nadmorske visine. Onda je palo rodjendansko raspakivanje, pa rodjendansko sankanje, i na kraju, kao šlag na torticu, duvala sam svećice na pizzi.

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Jutro osvanulo sunčano i svetlucavo, kuća okićena, trepere lampioni i sveće, pokloni dremaju ispod jelke, dečaci otišli u "lov" na Kalenić, devojke fotkaju i grickaju božićne keksiće...

Nema više telefona, mailova, obaveza, pritisaka....

Idemo da okrenemo krug po kraju, udahnemo zimski, sunčani vazduh i srknemo cimet penicu sa nekog savršenog kapućina, i onda nazad u carstvo brašna, kestena, cimeta, kardamoma, kotleta, ruzmarina, kvasca i kiflica, šerpi, lonaca, vruće rerne i kuvanog vina...

Stiže Nova Godina!!!

Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Sve čekam taj sneg. A on nikako da nas obraduje. 

Miriše u vazduhu. Doduše, da se ne lažemo, pre par dana mirisalo je i proleće, ali ipak se predomislilo, pa je pobedio decembar. I hladno je, al nije to ona reska zima. I tako čekamo, čekamo, a dani prolaze, i evo već je Sv. Nikola, tako često je nekada sve bilo zavejano, i gosti su jedva uspevali da se probiju iz dvorišta, strmim ulicama prepunim snega do, i od naše kuće.

Rekapitulacija

Kako prepoznati trenutak kada dođe vreme da zastaneš, i sagledaš sebe i svoj život.

Zar nije prirodno misliti da se stvari odvijaju manje više po nekom ustaljenom planu, i da uz neka mala skretanja, taj put ima svoj pravac, koji najviše zavisi od nas samih.

A onda, nekoliko nesvakidašnjih događaja koji deluju kao ničim izazvani, i nekoliko meseci preispitivanja, dovedu do toga da shvatiš kako je možda, ipak, nekako, nekim čudom, moguće da nije sve uklesano u kamenu, i da 37 godina ne znači da su sve staze pred tobom, manje više, prave linije.

Kraljica večeri iliti Pašteta od pileće džigerice

Pre par dana FatMama je izašla u realan život!

Iako je ovaj cyber prostor primamljiv, i prilično poseban, pravo platno za prenošenje emocija, ideja i raznolikih oblika inspiracije, ja pripadam generaciji koja još uvek čezne za više pravog kontakta. Druženja uz kafu i kolače, gledanja u oči, držanja za ruke i ćutanja, malih znakova koji lebde u vazduhu, umesto onih sličica raznolikih smajlija koji kao stoje uz neku reč, pokušavajući da slovcima na ekranu učitaju malo emocije.

Kako izgleda dva dana biti FatMama

Da li bi počela celo ovo gastronomsko putešestvije kroz kuhinju i cyber svemir pre tri godina, da sam znala koliko će se nešto što je počelo kao usputni hobi razlistati u skoro pa polu-profesiju? 

Ne znam, verovatno ne, a opet ko zna...

Jer, nikada nisam umela da sedim skrštenih ruku, i gledam kako vreme prolazi u usputnom trošenju svakodnevnih obaveza. Svaki malo duži period dokolice (čitaj: sve duže od dva dana), oduvek je prerastao u neku novu aktivnost, hobi, ljubav, znatiželju, zanimaciju, pa eto tako dodjoh i do novog zanimanja. 

Predrasude, predrasude iliti Tart od marakuje

Priznajem, ne uklapa se tema baš sasvim uz tart, slasni krem od marakuje, kojim mašemo poslednji pozdrav letu, i iznenadnim obrtom hrlimo pravo u samo srce jeseni, puno vetra, zubatog sunca i pečenih bundeva i paprika. Ali, poslednjih dana sa svih strana se susrećem sa tom temom predrasuda, i pogrešnih ubedjenja. Što tuđih, što mojih. A nije loše s vremena na vreme pretresti svoje stavove. Tudje već seciramo svakodnevno.

Nova sezona iliti Domaći hleb iz rerne

Za nas glumce godine se prelamaju prvog septembra.

Barem sam ja oduvek tako računala vreme.

Nova godina je samo jedan veseli, svetlucavi praznik, tokom kojeg se jede ogromna količina savršeno ukusne hrane, i razmenjuju pokloni i poljupci. A prvi septembar, s druge strane, magično nagoveštava novu sezonu, i praznu prvu stranicu kalendara-podsetnika, koji svojim mirisom nove školske sveske otvara vrata iza kojih se prostire more svih mogućnosti, velikih planova i svežih odluka.