Nova sezona iliti Domaći hleb iz rerne

Nova sezona iliti Domaći hleb iz rerne

Za nas glumce godine se prelamaju prvog septembra.

Barem sam ja oduvek tako računala vreme.

Nova godina je samo jedan veseli, svetlucavi praznik, tokom kojeg se jede ogromna količina savršeno ukusne hrane, i razmenjuju pokloni i poljupci. A prvi septembar, s druge strane, magično nagoveštava novu sezonu, i praznu prvu stranicu kalendara-podsetnika, koji svojim mirisom nove školske sveske otvara vrata iza kojih se prostire more svih mogućnosti, velikih planova i svežih odluka.

IMG_4928.JPG

Blagosloveni smo večitim letnjim raspustom, naravno podrazumevajući da ne snimamo tih meseci, naš se odmor prostire čak od kraja juna, do početka septembra, a ponekad i do samog oktobra. Zato je kraj avgusta vreme da se svedu neki računi, da se pretresu fioke, a i ćoškovi razuma u kojima se tokom leta uvek ponešto, pomalo izmeni. 

Jer, sva ta širina, usputni pogledi u pučinu, ili planinske vrhove, i lenji ritam avgustovskih dana u gradu, idealna su scenografija za promenu perspektive.

Koliko je samo lepo raspremiti višak koji se nagomilao tokom godine, i pobacati kese pune papira, igračaka koje SU prerasli, i stavova koje SMO prerasli, i svežeg duha započeti još jedno poglavlje života.

U raznolike "novosezonske" rezolucije nekoliko puta do sada spadala je i moja odluka da češće mesim domaći hleb. I drži me ta radost nekoliko dana, i onda nažalost opet pokleknem, i sidjem do pekare. Ali, trudim se sve češće da nas obradujem tim tako posebnim mirisom iskonske lepote.

U našoj porodici, dok sam bila devojčica, nije bilo tako jednostavno "trknuti po hleb". Najbliža prodavnica je bila na 15 minuta peške, pekara na pola sata i više, a često se hleb kupovao i za par dana unapred, pa zatim u rerni "osvežavao". Zato je usavršena tehnika doručaka bez hleba, ili sa bajatim hlebom. Kačamak, cicvara, proja, priganice, naravno prženice, popara, i to je bilo tako slasno i zdravo.

IMG_4931.JPG

Jedino je baka Nada s vremena na vreme izvodila tu magičnu veštinu mešenja hleba, čudesno testo koje se diže ispod vlažne krpe, pamtim uzbudjenje i specifičan miris kvasca. A tek miris pečenih veknica, i neizdrž da se ohlade dovoljno da mogu da se seku, i mažu domaćim džemom od šljiva ili kajsija. 

Doživljaj blizak vrhunskim poslastičarskim djakonijama.

Priznajem, nisam od početka bila na Ti sa dizanim testom. Kvasac me nije slušao ni u šerpici dok se dizao sam u mleku, brašnu i šećeru, a često ni kasnije dok nestrpljivo virim ispod krpe, čekajući da naraste.

Ipak sam posle nekoliko godina ušla u štos, i sve češće koristim onaj iz kesice. Uz par trikova: nikako so direktno u kvasac, zimi vanglu stavim na blago uključen radijator, a umesto mokre krpe koristim providnu foliju dobro pričvršćenu uz ivice vangle. 

I strpljiva sam! Čekam da doooobro naraste! 

IMG_4932.JPG

DOMAĆI HLEB

Ovo je osnovni recept za hleb, varijacije na temu mogu biti u vidu promene brašna, dodatka semenki, pa i začina. Ja volim da stavim kardamom, divno ide i uz slane i slatke varijante.

pola kg brašna

300ml mlake vode

10ml maslinovog ulja

pola kesice, 5g suvog kvasca ili 15g svežeg kvasca

kašika šećera

pola kašike soli

brašno za posipanje

Rernu ugrejte na 180 stepeni, a pleh namažite puterom i pospite brašnom.

IMG_4838.JPG

Brašno stavite na radnu površinu u gomili, i udubite rupu u sredini. U rupu uspite kvasac, šećer i malo vode, a so pospite po obodu brašna. Odlučno kružite viljuškom, urušavajući pomalo brašno sa ivica, i dodajući vodu, ali pazite da ne razbijete okvir, pošto će tako voda iscureti. Viljuškom mešajte dok ne dodje trenutak da možete da upotrebite ruke. 

Nastavite da mesite, ako zatreba dodajte brašna. Testo treba da bude mekano, a opet čvrsto toliko da vam se ne lepi za ruke. Mesite odlučno 10tak minuta.

Prebacite u činiju, pokrijte folijom i ostavite na toplom pola sata da naraste. Idealna temperatura je oko 30 stepeni. Kad testo naraste, izbacite ga na brašnjavu podlogu, i mesite još par minuta.

Oblikujete po želji i ubacite u pleh, Možete posuti semenke ili premazati maslinovim uljem.

Opet pokrijte testo, i neka narasta još pola sata. Nakon toga ga pažljivo ubacite u rernu, i pazite da ne lupate vratima od rerne, da ne izduvate vazduh iz hleba.

Peče se oko 45 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju, a pouzdan znak da je pečen je to što vekna odzvanja šuplje kada je lupnete po dnu. Pečeni hleb umotajte u krpu, i ostavite da se ohladi 20tak minuta.

Prijatno!

IMG_4823.JPG
Mere štednje iliti Aromatično pečenje & Dva sosa

Mere štednje iliti Aromatično pečenje & Dva sosa

Zlatibore pitaj Taru iliti Komplet lepinja

Zlatibore pitaj Taru iliti Komplet lepinja