Sveopšta čežnja iliti Rum baba

Sveopšta čežnja iliti Rum baba

Pojedoše me ove nove tehnologije.

Ubrzale su nam živote do neslućenih razmera, i svakog dvadeset i nekog u mesecu se iznenadim kako to da je uskoro već prvi, kad je prošli “prvi” bio pre neki dan?!

Ja za sve krivim “sokoćala”! 

Više ne mogu da uhvatim vazduh izmedju dve regularne obaveze tipa Ručak i Proba, ili Džudo i Predstava, zato što ono što je ranije bila pauza, tokom koje sam mogla normalno da hodam do kuće, udišući miris proleća, lipa i orlovih kandži, dok lagano zagledam prolaznike, fasade i nebo, sada postaje samo još jedna “rupa”, u kojoj moram da odgvorim na mailove, platim račune on-line, proverim facebook i instagram stranu bloga, jer zaboga, nisam ništa postavila već dva dana, i sve tako redom. 

IMG_2374.JPG

Znam, ne bi trebalo da se žalim, zato što sam ranije morala da udjem u kuću po neki dokument, pa da ga kopiram, pa da ga nosim na željenu destinaciju, a sada mogu da okrenem nekog od ukućana, i fotka dokumenta stiže na viber, a onda mailom dalje, postupak gotov u par minuta, i sve to sedeći na klupi u parku, dok moji mali “ludaci” vitlaju i vesele se životu.

Ali, ne znam kako se izboriti sa tom brzinom, jer polako pucam po šavovima, i hvatam sebe, kako namenski planiram “dokolicu” u svom zatrpanom dnevnom rasporedu.

IMG_2372.JPG

Čeznem da čitam knjigu, tokom dana, grozničavo i satima, sve dok mi oči ne ispadnu, jer ne mogu da je ispustim iz ruku, od želje i lepote. A ne da se borim sa snom, noću, posle pranja sudova, i redjanja veša, buljeći u istu stranu minutima, dok pokušavam da shvatim “fabulu radnje” poslednjim preostalim sludjenim moždanim ćelijama.

Vapim da gledam filmove, dva zaredom, ili da posle prvog satima bludim ponesena emocijom i utiscima, dok mi se misli vrzmaju oko nekih ideja za sopstvene priče.

Žudim da pišem, polako i nežno, nakon četiri sata zalutalih razmišljanja o životu, ljubavi i lepoti. A ne da panično smišljam teme poput ove, da ispunim kvotu od tri posta mesečno.

Neću da pominjem iskonsku potrebu da se vratim u krevet odmah posle doručka, kad vreme okrene na letnju kišu, i smrači celo prepodne, a ja samo utonem u čaršave, i kroz polusan slušam brundanje grmljavine i topot kiše po terasi, dok se sasvim ne izgubim u "reprizi" spavanja.

U ove "tihe patnje" se naravno uklapa i ta da imam vremena na pretek, da lagano, uz neku Sade ili Noru Džouns, satima uživam u mešenju, kuvanju, biranju, testiranju, stilizovanju i fotkanju nekih novih recepata, koji svi stoje u redu, i čekaju da ugledaju svetlost dana. Ali kada dodje taj trenutak, imam vremena samo izmedju zakazanog off-a i zvona za peti čas, te letim po kuhinji kao luda, dok brašno i čokolada pršte na sve strane, javljam se na telefon musavim rukama, a telom branim postavku za fotku od željnih prstića, koji pokušavaju da se "ogrebu" za komad pre nego što dobiju zvaničnu dozvolu da raskomadaju moje novo poslastičarsko "remek delo".

Dok se nekako ne izborim za malo više vremena za kreativnu dokolicu, evo moje nove ljubavi, sočnog kolača, natopljenog rumom i citrusima, savršenstvo jednostavnosti i ukusa. Rum Baba. A ne morate dvaput da pitate, ovo "čudo" mi je naravno otkrila Gospodja Mirkov, te je tako i recept njen.

IMG_2371.JPG

Rum Baba

Testo:

300g brašna
3g soli
110g putera isečenog na kockice
6g suvog kvasca
12g meda (1 kašika) 
375g jaja, hladnih, (7 kom) 

Suve sastojke pomesati sa medom i puterom, i mutiti mikserom dok ne postane zgrudvano. Oko 3 min. Dodati jaja i mutiti dok testo ne postane glatko, 1 min na niskoj brzini i 3 na visokoj. Iskljuciti mikser i skinuti sve sa zidova suda. Mutiti mešavinu jos 7 minuta na visokoj brzini. Testo je jako elastično i lepljivo. Uliti u kalup za kuglof podmazan puterom. Ostaviti na toplom, da se testo digne na duplo, pokriveno vlaznom krpom. 

Peći na 190 stepeni bar 30 min. Kad je pečeno, izručite iz modle i ostavite na vazduhu da se osuši bar jedan dan. 

IMG_2375.JPG

Sirup:

2 litre vode
650g šećera
kora 2 pomorandže i limuna
kašika vanile
60ml tamnog ruma ili pola flašice rum arome

Dovesti do ključanja sve sastojke, skinuti sa vatre i pustiti da stoje nekoliko sati. Sledećeg dana dovedite sirup do ključanja, pre prelivanja premazati testo rastopljenim džemom od kajsije. Zatim sipajte sirup preko babe koju ćete staviti u dublju činiju, ostavite par sati da upije sirup. 

Servirati sa šlagom i svežim sezonskim voćem.  

Prijatno! 

Prolećno čišćenje iliti Nedeljni ručak na temu Tikvica

Prolećno čišćenje iliti Nedeljni ručak na temu Tikvica

Deka

Deka