Deka

Neobičan zadatak. Napisati nešto o deka Raši.

A njegovih “lica” je tako mnogo. Ono ratno, partizansko, oslobodilačko, lice polaznika poljoprivredne škole, pa lice jednog od osnivača i predsednika Crvene zvezde, zatim lice novinara, političara, funkcionera, i spisak se ovde ne završava. Njegovi saborci, saradnici, poštovaoci i istoričari imaće sigurno toliko toga da kažu o Radovanu Pantoviću.

FullSizeRender.jpg

Ja umem jedino kao unuka, da redjam sećanja na našeg Deku. Deka Rašu.

Ceo moj život, a za mene to je nemali broj godina, on je bio Deka. Penzioner koji čita novine, drema posle ručka i rado ispunjava želje unucima. On i Baka Mira, kao jedno biće, nerazdvojni, oduvek, i zauvek zaljubljeni.

IMG_1035.JPG

Naše detinjstvo i mladost bili su žarko obojeni dekinim prisustvom.

To je deka koji se pravio da ne vidi kako se zavlačimo pod sto, da ga uplašimo dok on tobož pomno čita novine, a onda skakao kao oparen kada bismo ga ispod stola uhvatili za članak. Cika, i luda radost nas unučića. Taj deka je puštao da mu umotamo sve bakine marame, i okačimo gomilu njenih djindjuva, jer nas je beskrajno zabavljao njegov izgled u kostimu namrštene princeze iz 1001 noći. Učio nas je šah, i naravno tenis, koji je prestao da igra tek u 70toj.

FullSizeRender.jpg

Ponosna sam vlasnica mnogih neobičnih veština, koje sam od njega naučila. Znam da kalemim voće, i razlikujem mnoge njihove sorte, ne plašim se smuka, podmazujem roštilj komadima slanine, kiselim kupus kao od šale, suvereno vladam kosilicom za travu i baštenskim makazama.

Naše detinjstvo ima miris sveže skuvane turske kafe koju je pio sa bakom ispod breza u Čortanovcima, pokošene trave i vlažne zemlje zalivene bašte. Ima ukus dekinog voća…hamburga, vinogradarskih bresaka, petrovača, kupina, marela, ribizli, ogrozda i joste… ukus srnećih ledja i lešnik rolata iz Kluba.

IMG_2775.JPG

Bio je poseban u svakom smislu, ali ono što ću najviše pamtiti bila je njegova snaga, nezaustavljiva energija, životni žar i elan. Naš Deka Raša je ranom zorom išao kilometrima po hleb, do centra sela u Čortanovcima, igrao tenis do 70te, radio i pisao do poslednjeg daha, i poslednjih godina (znači u devedesetim) vežbao svako jutro, a jedva smo uspevali da ga sprečimo da klekne i popne praunučiće na ledja, da se sa njima poigra “djiha-djiha”.

IMG_2774.JPG

Uvek zabrinut da li nešto mogu da ponesem, otimao mi je teške kese iz ruku, iako je već jedva hodao. Za njega sam bila i ostala mala, unuka, kojoj treba pomoć i briga, nije vredelo ni to što i sama već dugo brinem o svojoj porodici. Ovih poslednjih meseci, kada smo se družili u domu, pevao je često, kao i tokom života, raspravljao o politici, naručivao omiljene poslastice, i bez izuzetka nas ljubio, i ponavljao koliko nas voli. Ono što je ranijih godina bila ljubav iskazana kroz igru, brigu, razgovore i druženje, sada je ostalo u svojoj goloj suštini, kao velika i čista Ljubav.

IMG_2778.JPG

Tek 10tak godina unazad počele su da izranjaju priče iz rata, o herojstvima, bitkama, posleratnim iskušenjima, i svemu onome po čemu ga ljudi znaju. Čitajući njegove memoare, pojavljuju se pred mojim očima parčići kaleidoskopa, i sigurna sam ostaće mnogo nepopunjenih delova koji su činili njegovu nesvakidašnju i veliku ličnost.

FullSizeRender.jpg

Život dug skoro čitav vek, toliko raznolik i prepun svega, ne može tek tako samo nestati, i biti zaustavljen u ovom vremenu. On će nastaviti da traje, zauvek u našim srcima, sećanjima i pričama koje ćemo pričati deci, unucima i prijateljima o našem nezaustavljivom Radovanu.

IMG_2517.JPG

Prati me jedna slika, sveže urezana u mom sećanju.

Tokom jedne od kriza, krajem prošlog leta, deka leži u bolnici, vrlo miran, skoro da ne miče ništa osim usana. Kaže: “Hladno mi je, obuci mi čarape.” A čarape ima. 

Pita: “Boko, treba li vam nešto, imate li hleba? Da odem da kupim?” Zbunjena i uplašena, nisam znala tada šta da mu odgovorim.

Sada znam:

“Imamo deko, SVE što nam treba! Mirno putuj, volimo te zauvek!”

FullSizeRender.jpg
Sveopšta čežnja iliti Rum baba

Sveopšta čežnja iliti Rum baba

Jer, život buja iliti Pita sa breskvama

Jer, život buja iliti Pita sa breskvama