Miris radosti iliti Badem kiflice

Miris radosti iliti Badem kiflice

Kako objasniti ljudima da nema veće radosti od mirisa.

Miris novih knjiga. Miris turske kafe, sveže samlevene, ili tek provrele. Miris mokre zemlje u proleće. Miris pečenih paprika, pomešan sa mirisom opalog lišća u ranu jesen. Miris mora uz stene, tik pred zalazak sunca. Miris njene sveže oprane kosice, i njegove pižamice posle prospavane noći. Miris priče naših večeri, uz otvorena vrata terase, ti mirisi lavande, majčine dušice i muškatli. Miris dunja, i miris hleba, i razni mirisi sve one divne hrane, koja iz dana u dan greje naša srca.

Kada sam bila mladja, jarko sam pamtila mirise. Oni stoje u mojim nozdrvama zaključani do dan danas. Ponekad se jave ponovo. Potpuno i omamljujuće, osetim ih isto kao nekad. Osetim ih kožom i trepavicama. Osetim ih treperenjem leptirića u stomaku, ili suzama ponekad.

A miris hrane, u meni oduvek budi toplu radost.

Kao mala, kada bih se vraćala iz škole, umela sam po mirisu da pogodim šta je mama spremala za ručak. Bilo je radosti, bilo je i razočarenja, i mazanja hleba i pavlake krišom, pre ručka, ako sam na stolu očekivala nešto što tada nije bilo po mom ukusu.

Ali, i sada pamtim sve te mirise, beskrajne radosti zbog mirisa palačinki, ili prženica. Radost zbog toga što svi ti mirisi znače ljubav, znače pažnju, znače dom.

Ono što sam mogla samo da sanjam, to je da će moja porodica deliti tu ljubav prema mirisu hrane sa mnom. Svi se radujemo kada kroz kuću zaigra topla izmaglica iz tek otvorene rerne. Sada, naš sin otvara vrata od stana i veselo uzvikuje: „Mmmm, šta to lepo miriše?!“

Volela bih da podelite radost mirisa sa mnom.

Ono što uvek izmami osmehe u našoj porodici, jeste miris keksa koji se peče. U bilo kom obliku. Galete, keks sa cimetom, vanilice, ili gore pomenute badem kiflice.

Jednostavne su za pripremu, zabavno je i za decu, mogu sami da mese, vade modlom oblike, ili puste mašti na volju, pa oblikuju svoje ideje.

I, uvek, i pre svega, mirišu nestvarno dobro

Ovo je recept moje mame, sa bademom, ali varijacije su bezbrojne, od izbora brašna, do izbora badem/kokos/pečeni lešnik/orasi i tako dalje…

 

Sastojci:

150g mlevenih blanširanih badema (mogu i sirovi)

420g ječmenog brašna(ili koje imate pri ruci)

315g putera

105g sećera u prahu (može i kristal, beli, žuti, po volji)

Puter ostaviti na sobnoj temperaturi da smekša, dodati sve sastojke i mesiti rukama dok se smesa ne pretvori u testo. Ostaviti malo da odstoji. Prstima vaditi kuglice, koje izmedju dlanova treba razvući u crviće, i oblikovati u polumesece. Poređati u pleh, na papir za pečenje, i peći na 150 stepeni, dok ne porumene, i ne porastu duplo. Ova količina je za dva pleha.

Pečene valjati u prah šećer, pomešan sa vanilinom. (ili kokos na primer)

Prijatno!

Dodju tako neki dani iliti Kolač sa kruškama

Dodju tako neki dani iliti Kolač sa kruškama

Danas je bio divan dan! iliti Gibanica

Danas je bio divan dan! iliti Gibanica