Novogodišnje odluke iliti Praznični mirisni kuglof

Novogodišnje odluke iliti Praznični mirisni kuglof

I dalje ne verujem da smo na samo par dana od nove godine. 

Osećam se kao da ima još koji mesec, a ne još samo koji dan, do trenutka kada će u ponoć po ko zna koji put zasijati taj tako magični Novi Početak.

Lagala bih ako kažem da mi je ova prošla godina neka baš draga, naročito njena druga polovina, i prilično ću se radovati da joj vidim leđa. A opet, sa druge strane ne priznajem tu podelu na Do trideset prvog, i Posle prvog. Sve je to ista papazjanija našeg života. Prilično je besmisleno pomisliti da samo ta jedna noć preokreće stvari naglavačke, i da počinje novi list, prva prazna strana, odmah posle naslova. Ne ide to baš tako.

Kitimo jelke, ukrašavamo domove, spremamo poklone, pravimo liste prazničnih đakonija, a odmah ispod spiska za pijacu, podvlačimo crtu, i svodimo i sve druge račune, govorimo sebi da će u Ovoj novoj godini, toliko toga biti drugačije.

A znamo i sami, da čim pojedemo poslednju sarmu, i pomažemo kiflicom sve sa dna činije za rusku salatu, tamo negde oko trećeg, rastopiće se svi naši planovi, kao pahulje na dlanu.

Zato sam rešila da obrnem proces, i zato prvo pravim spisak svega dobrog, pametnog, smislenog i pravog što sam uradila prošle godine. 

Mnogo smo se voleli, i družili, i galamili, razmišljali i raspravljali, i ludovali. Nismo dovoljno spavali, i neću se na to žaliti, samo ću reći da smo ućarili par dana života više. Malo smo putovali, puno pomagali. Smejali do suza, plakali po potrebi, penjali se i padali. Mesili, kuvali, jeli. I sanjali, sanjali, snažno sanjali.

Zato pravim spisak prošlogodišnjih odluka, koji kopiram za sledeću godinu. Copy/Paste, samo ćemo obrisati par “redova” koji su bili isuviše sivi. A na njihovo mesto, u svaki obrisani red, dodajem samo jednu jedinu odluku.

Večeras smo zajedno gledali “Christmas Carrol” Čarlsa Dikensa, film gde Džim Keri igra Skrudža. Za one koji nisu čitali, to je divan Dikensov roman o škrtici Skrudžu koga posete duhovi Božića, prošlih, sadašnjeg, i budućih, i tim putovanjem kroz vreme, uspeju da ga vrate na pravi put ljubavi, radosti, milosrđa, empatije, blagosti, i svega onoga što Božić čini najradosnijim praznikom. 

Ceo film je uradjen animacijom, i lik Ebenizer Skrudža je jedan mrgodni, šiljati, zgužvani, pakosni starac. Čim je film počeo, Matija je počeo da se raspituje o likovima. I ja mu opisujem Skrudža, izmedju ostalog kažem: “On je nadrndan, sve mu smeta, vidiš kako su mu usta iskrivljena na dole, i sav je nikakav.” Na šta Matija kao iz topa kaže: “Hihi, kao ti.” 

I tu se ja zaledim.

Matija je inače šaljivdžija, svi smo u kući takvi. Šalimo se i na svoj, i na račun drugih. A povoda za šalu ne manjka, od bumbaste Višnje, do štrkljavog Matije, preko tate zaljubljenika u UFC, i mame dosadne čistunice. I da ne nabrajam sad sve naše “mane”. 

Ja znam da on ne misli da sam škrtica, i da je moj komentar bio samo penal za još jednu šalu na temu “umorna mama koja samo pridikuje i stoji u kuhinji za šporetom, skuplja igračke i čarape, i drži traktate o mrvama po podu, zbog kojih preti da će dići ruke, i početi život hipika”.

Ali, u svakoj šali ima pomalo istine. 

Jer, istina je da često boram čelo, dok špartam po kući, opterećena glupostima poput nereda, praznog frižidera, punih korpi za veš, pa nadalje profesionalnim i ostalim životnim obavezama. 

I on to vidi.

I to ne bi trebalo tako.

Zato, imam samo jednu novogodišnju odluku.

Da svim snagama pokušam da izvijem obrve nagore, makar za početak na silu. Jer ipak želim da uživam u svakom sekundu, svim srcem, i obojim njhovo odrastanje što šarenijim bojama.

A sivu, ostavljamo u poslednjim otkucajim sata trideset prvog decembra, i sa osmehom čekamo novu lepotu života koji je pred nama!

Srećni praznici!

IMG_1208.JPG

Praznični mirisni kuglof

4 jaja

350g kristal šećera

325g putera, na sobnoj temperaturi

1kk kisele pavlake

narendana kora 1 limuna

350g prosejanog brašna

prstohvat soli

230ml mleka

100g seckane crne čokolade

1 kašika ekstrakta od vanile

cimet

kardamom

pola kesice praška za pecivo

Glazura:

100g crne čokolade

150g slatke pavlake

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite kalup za kuglof puterom i pospite prezlama.

Umutite jaja i šećer u prahu penasto. Dok mutite dodajte puter iz 3-4 puta, i mutite dok se sve ne sjedini. Dodajte koru limuna, vanilu i kiselu pavlaku. Dodajte brašno i mleko naizmenično sve vreme muteći dok se sve ne sjedini u glatku masu.

Uspite dve trećine testa u kalup. Preostalu trećinu začinite po ukusu cimetom i kardamomom, i dodajte mrvljenu čokoladu. Uspite preko cele površine testa, pa prodjite viljuškom kroz oba testa kružnim pokretima.

Pecite 40 do 60 minuta, poslednjih 20 minuta proveravajući testo čačkalicom s vremena na vreme, Kad je čačkalica sasvim suva, testo je pečeno.

Izvadite kolač iz rerne, a kada se prohladi i iz kalupa.

IMG_1209.JPG

Napravite ganaš, tako što ćete pavlaku zagrejati skoro do ključanja, pa preliti preko čokolade. Sačekajte pola minuta, pa špatulom snažno umutite dok se ne sjedini.

Sačekajte da se malo prohladi, i kada bude dovoljno retko da može da se prelije, a opet dovoljno gusto da ne curi previše, prelijte preko kuglofa.

Po želji ukrasite.

Prijatno!

Žal za dokolicom iliti Puter keksi sa začinima

Žal za dokolicom iliti Puter keksi sa začinima

Pada prvi sneg iliti Tart sa crnom čokoladom i slanim karamelom

Pada prvi sneg iliti Tart sa crnom čokoladom i slanim karamelom