Zelena jutra

Zelena jutra

Prvo jutarnje sunce, koso i blago. Ceo kraj prozračan, i pomalo miriše na rosu. Ovih dana i na lipe, taj omamljujući miris proleća, zasad svežih dana i sva golicava radost koju nosi.

Još uvek je tiho. Pozadinska buka grada nije nadjačala raspevane "komšinice" iz okolnih krošnji.

Nešto kasnije, sve će se pokrenuti, ritam u kome ludilo dana uzima svoje, nezaustavljivo će da nas odvuče svojim zamršenim putevima.

Za sada, sanjivo preslažemo misli od sinoć, i sklapamo novu sliku dana pred nama.

Oduvek sam volela jutra. Kada sam bila devojka, iako sam ih često propuštala, kada se desi prilika da tek po izlasku sunca, i ja budem budna da dočekam dan, treperela sam sasvim posebnim osećajem. Da još uvek ima prostora da se natenane odabere najbolji mogući tok dana.

Iako sam velika spavalica, i ranije sam uvek trampila pola sata spavanja duže, za ludo spremanje i istrčavanje iz kuće u roku od 20 minuta po buđenju, poslednjih godina rituali se polako menjaju.

Inače, nadoknadila sam sva propuštena jutra iz devojačkih dana :) Ne baš sasvim svojom voljom, ali uz dva neodoljiva budilnika, kod kojih ne postoji opcija da ih odgodite na "snooze", jutra su postala neodvojivi početak svega.

A kakvo bi to jutro bilo bez mirisa kafe.

Miris je za mene oduvek bio tajna veza sa posebnim uspomenama. I sigurno nisam jedina. Jer, samo jedan tren je dovoljan da me neki miris odvede u drugo vreme, na neka mesta koja možda više i ne postoje, ali u sećanju žive kao da se nikada nisam sa njih udaljila.

Jedan od možda najupečatljivijih mirisa, koji me prati celog života je miris kafe.

IMG_8078.JPG

Uspomena na detinjstvo, na sveža jutra u Čortanovcima, sa bakom i dekom, dok sedimo ispod breza, ja doručkujem hleb sa džemom od naših šljiva, deka čita Politiku, i pije kafu, baka čisti višnje za slatko, i prstima rumenim od višanja ostavlja trag na maloj okrnjenoj šoljici za kafu. Prvi devojački dani, kada nas tri kuvamo našu prvu kafu, polu stegnutih usnica ispijamo do kraja šolje, i obrćemo šoljice na tacne, a pre toga smo čvrsto zažmurile, bocnule želju, naravno da nas On sutra u školi pogleda na velikom odmoru dok silazi niz stepenice. I tako kroz čitav život, šoljica po šoljica, sve do ovog Velikog života, u kome svako jutro kuvam kafu Njemu, koji je na kraju priče, potpunim neobičnim čudom, postao možda nikad zamišljena, ali najzad ostvarena Želja.

I znam, taj miris će zauvek značiti Dom, i Sreću, i Ljubav.

Zato nosimo našu kafu na sva putovanja, ponekad čak i džezvu, kad sumnjamo da će nas u nekom dalekom apartmanu sačekati ista. Jer, treba nam naše Jutro i dok sa terase gledamo kako se budi velika plava voda, i dok kroz prozor gledamo kako veju ogromne pahulje snega, i čekamo da se razidje magla, da spustimo prvu žicu. 

Jer samo taj miris znači jutro, i samo takvo jutro ima smisla.

IMG_8080.JPG

Kada se u celu ovu priču uplete i jedna posebna kafa, onda sve dobije novu nijansu. Jer, Doncafe Green active sadrži 3% prirodnog ekstrakta sirove kafe, i čak 30% više antioksidanasa od svih ostalih domaćih kafa na našem tržištu.

Sad se sigurno pitate: "Čekaj, šta to uopšte znači?" E pa, niste jedini. I ja sam. A kao osvedočeni štreber, odmah sam se bacila na malo istraživanja. Živeo naš asistent google 😉 Ono što je mene fasciniralo, to je činjenica da sirova kafa sadrži jedno posebno organsko jedinjenje, koje se stručno naziva hlorogenska kiselina. E baš ona je zaslužna što je sirova kafa, vrlo bogata antioksidansima, a već smo odavno svesni koliko su nam ti mali "borci" važni u našoj svakodnevnoj želji za zdravijim životom. 

Zato, kad budem ovih dana stajala uz šporet, dok u džezvi lagano raste gusta pena, koja kroz celu kuću širi omiljeni miris, znaću da osim radosti koju nam inače donosi domaća kafa, i uživanja u njenom nepromenjenom ukusu, ovoga puta možemo da obradujemo i naše telo, dodatnom energijom, koja boji naša jutra u zeleno.

P.S. Ako ste, kao i ja znatiželjni da saznate tačno kako hlorogenska kiselina utiče pozitivno na naš organizam, broj članaka na internetu, kao i stručnih studija na engleskom jeziku, je na samo jedan klik od vas. Ja vas upućujem na jedan vrlo detaljan, a opet razumljiv članak dr Jagode Jorge.

https://zena.blic.rs/zdravlje/ko-je-prvi-medu-napicima-kao-izvor-antioksidanata/5cytqx8

IMG_8079.JPG

Cookies sa belom čokoladom i kardamomom

Da li postoji išta lepše i slađe, od keksića umočenih u kafu?

Teško!

Zato evo recepta za jednostavne, a preukusne cookies, koji su aromatizovani mojim omiljenim kardamomom, i prošarani komadićima najfinije bele čokolade. 

Biće savršen par uz šolju Doncafe Green active kafe, da vam zasladi vaša "zelena" jutra.

IMG_8081.JPG

250g putera

200g demerera braon šećera

400g brašna

200g mrvljenih pečenih lešnika

2 jaja

malo ekstrakta od vanile

125g crne čokolade

125 g bele čokolade

1 prašak za pecivo

kardamom

Omekšali puter umutite penasto sa šećerom, oko pet minuta.

Varjačom umešajte ostale sastojke: jaja, brašno, prašak za pecivo, vanilu, kardamom, i na kraju lešnike i mrvljenu čokoladu.

Ostavite testo u foliji, u frižideru da stegne nekoliko sati. Od smese kašikom vadite kuglice, redjajte ih u pleh prekriven peki papirom, i pravite razmak od 4cm otprilike. Malo pritisnite svaku kuglicu.

Pecite na 180 stepeni, 12 do 15 minuta, dok ivice ne porumene, a keks ne popuca po površini.

Ostavite da se sasvim ohladi.

Naravno sve varijacije na temu su moguće. Integralno ili neko drugo brašno, suvo voće i bela čokolada, neki začini, kakao u samom testu. Probajte po želji, samo pustite mašti na volju.

I naravno, uz šoljicu dobre kafe!

Prijatno!

 

Post je uradjen u saradnji sa Doncafe Green active

 

 

Oblak delikatesnih snova iliti Burrata

Oblak delikatesnih snova iliti Burrata

Vreme za roštilj

Vreme za roštilj