All in Crtice iz Života

Zelena jutra

A kakvo bi to jutro bilo bez mirisa kafe.

Miris je za mene oduvek bio tajna veza sa posebnim uspomenama. I sigurno nisam jedina. Jer, samo jedan tren je dovoljan da me neki miris odvede u drugo vreme, na neka mesta koja možda više i ne postoje, ali u sećanju žive kao da se nikada nisam sa njih udaljila.

Jedan od možda najupečatljivijih mirisa, koji me prati celog života je miris kafe.

Vreme za roštilj

Roštilj je za mene još uvek nepoznata teritorija, zazirem pomalo da predjem na "tamnu stranu sile", iz nekih starih razloga 😉 Uvek su muški petljali oko uglja, žara, vatre, mada sam ja kao devojka bez problema ložila kraljicu peći.

Ali, i dalje je slika deke koji sedi na tronošcu, uz bočnu stranu vikendice, gde je uvek hlad, i maše kartonom dok razgoreva ugalj, ostala urezana u mom sećanju kao pečat.

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Jutro osvanulo sunčano i svetlucavo, kuća okićena, trepere lampioni i sveće, pokloni dremaju ispod jelke, dečaci otišli u "lov" na Kalenić, devojke fotkaju i grickaju božićne keksiće...

Nema više telefona, mailova, obaveza, pritisaka....

Idemo da okrenemo krug po kraju, udahnemo zimski, sunčani vazduh i srknemo cimet penicu sa nekog savršenog kapućina, i onda nazad u carstvo brašna, kestena, cimeta, kardamoma, kotleta, ruzmarina, kvasca i kiflica, šerpi, lonaca, vruće rerne i kuvanog vina...

Stiže Nova Godina!!!

Rekapitulacija

Kako prepoznati trenutak kada dođe vreme da zastaneš, i sagledaš sebe i svoj život.

Zar nije prirodno misliti da se stvari odvijaju manje više po nekom ustaljenom planu, i da uz neka mala skretanja, taj put ima svoj pravac, koji najviše zavisi od nas samih.

A onda, nekoliko nesvakidašnjih događaja koji deluju kao ničim izazvani, i nekoliko meseci preispitivanja, dovedu do toga da shvatiš kako je možda, ipak, nekako, nekim čudom, moguće da nije sve uklesano u kamenu, i da 37 godina ne znači da su sve staze pred tobom, manje više, prave linije.

Kraljica večeri iliti Pašteta od pileće džigerice

Pre par dana FatMama je izašla u realan život!

Iako je ovaj cyber prostor primamljiv, i prilično poseban, pravo platno za prenošenje emocija, ideja i raznolikih oblika inspiracije, ja pripadam generaciji koja još uvek čezne za više pravog kontakta. Druženja uz kafu i kolače, gledanja u oči, držanja za ruke i ćutanja, malih znakova koji lebde u vazduhu, umesto onih sličica raznolikih smajlija koji kao stoje uz neku reč, pokušavajući da slovcima na ekranu učitaju malo emocije.

Kako izgleda dva dana biti FatMama

Da li bi počela celo ovo gastronomsko putešestvije kroz kuhinju i cyber svemir pre tri godina, da sam znala koliko će se nešto što je počelo kao usputni hobi razlistati u skoro pa polu-profesiju? 

Ne znam, verovatno ne, a opet ko zna...

Jer, nikada nisam umela da sedim skrštenih ruku, i gledam kako vreme prolazi u usputnom trošenju svakodnevnih obaveza. Svaki malo duži period dokolice (čitaj: sve duže od dva dana), oduvek je prerastao u neku novu aktivnost, hobi, ljubav, znatiželju, zanimaciju, pa eto tako dodjoh i do novog zanimanja. 

Deka

Naše detinjstvo ima miris sveže skuvane turske kafe koju je pio sa bakom ispod breza u Čortanovcima, pokošene trave i vlažne zemlje zalivene bašte. Ima ukus dekinog voća…hamburga, vinogradarskih bresaka, petrovača, kupina, marela, ribizli, ogrozda i joste… ukus srnećih ledja i lešnik rolata iz Kluba.

Nova ljubav, novi pogledi

Još jedan vikend ispunjen suncem, snegom, i toplim pauzama punim vrućih supa, palačinki i mirišljavog kuvanog vina punog začina, i sve je bilo nepovratno izgubljeno.

Zaljubila sam se ludački, pala sam za slobodu, slavno i potpuno, sa sve leptirićima, i titravim uzbudjenjem pri pomisli na vatru ognjišta na Jarmu, i mukle, zvezdane, polarne noći van te kolibe, koja nas je dočekala veselim pozdravom vijugavog dima, koji se uzdizao iz odžaka. 

Intermezzo

Da se smejemo čim se probudimo. Da se grejemo na suncu. Da se ne sklanjamo od kiše. Da čujemo šta naši “mali” imaju da nam kažu. Da ne slušamo ono čime “veliki” žele da nam pokvare svaki dan....